Povežite se sa nama

Vijesti

MITRIĆ: Bojim se u Crnoj Gori Bosne, stanje je došlo do usijanja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore i profesor na Pravnom fakultetu u Podgoric Blagota Mitrić kaže za Al Jazeera Balkans da je u Crnoj Gori stanje došlo do usijanja i da mora doći do prijevremenih izbora.

Vlada Crne Gore naložila je upravi za katastar da prebaci vlasništvo nad Cetinjskim manastirom sa prijestonice Cetinje na državu i upiše zabranu otuđenja. Premijer Zdravko Krivokapić to vidi kao ispravljanje nepravde prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i smatra kako je odluka ustavna i zakonita.

U međuvremenu, Skupština Prijestonice Cetinje usaglasila je zaključke o kojima bi odbornici trebalo da glasaju – u kojima se podržava inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

U dokumentu se navodi da je razlog za to ravnopravno korištenje manastira za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.

Mitrić kaže da su obje odluke protivustavne i da je stanje u Crnoj Gori došlo do usijanja.

– Tu su bezumne pravne odluke, jer je malo reći da su protivustavne. To je ustvari početak jedne pravne rašomonijade u Crnoj Gori koja može da izazove vrlo teške i negativne posljedice. Ja sam povodom tih njihovih odluka, ovako kao ateista rekao – Znate kako, ne bojim se Boga, nego se bojim ‘u Crnoj Gori Bosne’ – tako da, to je stanje došlo do usijanja. Vi imate i pravni apsurd u okviru ove prave rašomonijade. Prvo, ova vlada, koja je svojom odlukom manastir cetinjski ustanovila kao državnu svojinu, ona je prije godinu dana kada je došla na vlast poništila raniji Zakon o vjeroispovijesti koji je predviđao baš to. I donijeli su novi zakon koji to ne predviđa, nego da je to vlasništvo mitropolije. E sada kad su vidjeli da će Skupština opštine Cetinje u petak donijeti odluku o tom da se Cetinjski manastir da u vlasništvo Crnogorskoj pravoslovnoj crkvi, onda je Vlada, da bi preduhitrila takvu jednu odluku, napravila još veću nezakonitost, odnosno protivustavnost – ističe Mitrić.

Kaže da u ovoj postoji “nažalost i treća strana”, a to je činica da Ustavni sud u ovoj kritičnoj situaciji “mrtvim snom spava”.

– Oni da su pravi Ustavni sud, oni bi po hitnom postupku, po službenoj dužnosti, odmah zakazali sjednicu, stavili na dnevni red obje te odluke, i odmah donijeli takozvanu privremenu naredbu kojom bi se tražila obustava ova oba akta – navodi on.

Mitrić kaže da su u Crnoj Gori “važniji stavovi izvršne vlasti i partija, nego svi propisi države”.

Smatra da u Crnoj Gori mora doći do prijevremenih izbora.

– Mora doći do privremenih izbora, jer stanje nije dobro ni pravno, ni političko, ni ekonomsko, ni vjersko – kazao je Mitrić

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije