Povežite se sa nama

Društvo

MITROVIĆ: Zatvara se kovid zona u nikšićkoj Opštoj bolnici

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kovid zona u zgradi Internog odjeljenja nikšićke Opšte bolnice biće zatvorena krajem maja, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Marko Mitrović.

On je agenciji MINA rekao da se u Opštoj bolnici Nikšić trenutno liječi osam kovid pacijenata, od kojih je jedan na neinvanzivnoj ventilaciji.

“Izlazimo iz kovid krize i prethodno smo zatvorili Odjeljenje psihijatrije, ortopedije i ORL gdje su se, takođe, liječili kovid pacijenti. Za nekoliko dana zatvorićemo i kovid zonu na Internom i Odjeljenju neurologije, koja pripremamo za povratak u redovan specijalistički rad”, najavio je Mitrović.

Kako je kazao, u tim odjeljenjima je znatno oštećen i mobilijar, a moraju se i renovirati kako bi sve pripremili za normalno funkcionisanje.

Mitrović je pojasnio da će liječenje kovid oboljelih biti omogućeno na Infektivnom odjeljenju, koje je odvojeno u posebni dio zgrade Internog.

I Dnevna bolnica u Područnom odjeljenju Osnovne škole ”Braća Ribar” u Zavrhu, u kojoj su se liječi oboljeli od kovida, zatvorena je 30. aprila.

”Uz požrtvovanost ljekara i medicinskog i nemedicinskog osoblja Opšte bolnice, tokom dva mjeseca u dvije smjene vršeni su pregledi zaraženih pacijenata i uključivanje terapije u Dnevnoj bolnici”, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da je otvaranje Dnevne bolnice bila ideja njihovih ljekara koja je urgentno realizovana u saradnji sa ministarstvima zdravlja, odbrane i prosvjete.

To je, kako je istakao, bilo spasonosno za Nikšić, jer je značajno olakšan rad i rasteretilo kapacitete u Domu zdravlja, Opštoj bolnici i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku.

Mitrović je ocijenio i da je kadrovsko osvježenje u Opštoj bolnici značajno pomoglo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je kazao da je, preuzimanjem upravljanja Opštom bolnicom u situaciji najveće korona krize od početka pandemije, zatekao „izuzetno tešku situaciju, preumorno i iscrpljeno osoblje, jer su zdravstveni radnici bili primorani da rade bez odmora“.

„Odmah sam napravio skrining situacije i, u dogovoru sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović, raspisan je konkurs za 43 radna mjesta”, rekao je Mitrović.

Kako je podsjetio, uposlen je zdravstveni, ali i nemedicinski kadar, kako bi pojačali liniju borbe protiv kovida i omogućili iscrpljenim kolegama da odu na odmor.

”Podigli smo na nivo rada u kovid zoni time što je svaka smjena dobila po jednog više medicinskog tehničara koji je stalno dežurao, a odgovorili smo i na potrebe drugih odjeljenja”, naveo je Mitrović.

Značajnu pomoć su, kako je kazao, imali i od Vojske Crne Gore, načelnika fregate Željka Ojdanića, majora Vladana Mitrića, kao i od sekretara Ministarstva zdravlja Velja Čađenovića koji su im pomogli da dobiju neophodne krevete, dušeke, jastuke i natkasne.

”Značajnu donaciju u medicinskoj opremi i brzim kovid testovima, vrijednu oko 17 hiljada EUR, dobili smo od Slavenke Đurišić i njene sestre iz Minstroma u Njemačkoj. Pozvani smo da podsjetimo patronažnu službu u tom gradu i upoznamo se sa ljudima koji su spremni da pomognu našoj bolnici”, dodao je Mitrović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije