Povežite se sa nama

Društvo

MJEŠTANI MARTINIĆA: Bez kapi vode dva mjeseca, kupamo se kao u 18. vijeku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Neki mještani Podvrha u Martinićima, nadomak Danilovgrada nemaju vode i do dva mjeseca. Za Jutarnji program TVCG kažu da su se obraćali nadležnima u Vodovodu, međutim, ističu da ih niko ne čuje. Iz Vodovoda i kanalizacije objašnjavaju da im je plan za izgradnju bunara poremetila pandemija i radovi na magistralnom putu, te da će do sljedećeg ljeta riješiti ovaj problem. Do tada apeluju na ostale mještane Martinića da racionalno troše vodu.

“Već deset dana nemam vode, idem od komšije do komšije. Za ovih deset godina da smo cijev po cijev mijenjali, riješili bismo ovaj problem koji se stalno ponavlja”, kaže mještanka Marija.

Druga mještanka ističe da je morala da rasproda stoku i ode u Podgoricu jer cijelo ljeto godinama nema vodu.

“Zvali smo i molili, niko nas ne čuje. Držala sam prasiće i krave, a sada sam podstanar. Ja bih se rado vratila kad bi se problem riješio”, dodala je ona.

“Punim balone vode svakog dana i to nam je život, bijedan život. Mi plaćamo vodu redovno i dobijamo račune, ali drugo ništa”, istakla je jedna od okupljenih mještanki.

„Dva mjeseca kapi vode nemam. kad god dođu i puste česmu tu malo vode ima, čim odu, mi nemamo kapi. Sad mi je stigao račun 17 eura, a nijesmo uzeli dva kubika vode. Kupamo se ko u 18. vijeku“, istakao je jedan od mještana.

Predstavnica „Vodovoda i kanalizacije“ Danilovgrad Žana Perović kaćže da se Podvrh nalazi na najvišoj koti vodosnabdijevanja sa izvorišta Žarića jama.

„Žarića jama trenutno radi punim kapacitetom, pumpe su u punom pogonu, međutim to u ljetnjem periodu godine. Jedan od glavnih problema je dužina naše vodovodne mreže od preko 600 kilometara i starost od preko 120 godina. Imamo probleme i što u dijelu gdje je Žariča jama često nestaje struja, tako da nekada prođe cijeli dan dok se sistem napuni vodom nakon dolaska struje i dok se stanje u jami nanovo stabilizije“, kaže ona.

Ističe i da je neracionalna potrošnja vode takođe problem.

„Ljudi ne žele da ispoštuju to da racionalno troše vodu, bašte se nalivaju bez ograničenja. ušli smo u priču izrade bunara i za zamjenu cjevovoda u kompletnim Martinićima“, kazao je predstavnik mještana.

Perović ističe da je izradu bunara prekinuo koronavirus.

„Ušli smo u veliku investiciju, to je rekonstrukcija magistrale u okviru koje smo morali da rekonstruišemo cjevovode i za to je potrebno obezbijediti 270 hiljada eura. Obraćali smo se Vladi, međutim,kako nijesu izašli u susret, mi iz sopstvenih sredstava to sada moramo da finansiramo. Sve drugo nam sada pada u vodu. Mi razumijemo ove ljude i na njihovoj smo strani. Ušli smo u plan da se radi nova bušotina. Učinićemo sve da do sljedećeg ljeta ovo više ne bude problem. Jedino što možemo da uradimo sad je da molimo ostale mještane Martinića da racionalnije troše vodu kako bi je imali svi“, kazala je ona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije