Povežite se sa nama

Vakcina

MOTIVACIJA ZA VAKCINACIJU: U Njujorku vlasti dijele džointe kao nagradu za vakcinaciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Besplatni džoint, vaučeri, skurilne diplome. Raznim se metodama pokušava motivirati ljude na vakcinaciju. Skepsa oko vakcinacije je tradicija.

U SAD-u kampanja vakcinisanja napreduje ubrzanim tempom. Gotovo 50 posto američkih građama već je primilo prvu dozu vakcina, 38 posto drugu.

Na početku ove godine je bilo problema oko nabavke vakcina, nije ga bilo dovoljno ali situacija u američkim centrima za vakcinaciju se u međuvremenu kompletno promijenila. Sada je ponuda vakcina veća od potražnje. Sve češće se naime događa da raspoloživa vakcina ne može biti iskorištena jer nema ljudi koji se žele vakcinisati. I zato aktivisti, vlasti i preduzeća već neko vrijeme pokušavaju motivisati ljude da dođu na vakcinaciju pa i neobičnim akcijama.

Vlasti američke savezne države Ohio svake sedmice organizuju lutriju, građani koji su se vakcinisali svake sedmice mogu osvojiti milion dolara. U New Yorku je koncem aprila svaka osoba koja je primila prvu dozu vakcine imala pravo na besplatni džoint. Maine je pokušao „privoljeti“ ljude da se vakcinišu podjelom besplatnih lovačkih licenci, a prije nekoliko dana je jedna akcija grada New Orleansa izazvala pažnju medija, za svaku ubrizganu dozu vakcine građani su dobijali pola kilograma ljuskara.

Ali u drugim dijelovima svijeta se praktikuju brojne kreativne ideje kako bi se povećao broj vakcinisanih. U indijskom Rajkotu zlatari vakcinisanim ljudima poklanjaju zlatne ukrase za nos, u Rusiji i Srbiji se dijele vaučeri za kupovinu u prodavnicama, a u rumunskoj Transilvaniji moguće je primiti vakcinu i u Drakulinom dvorcu, prigodno se vakcinisanim osobama dijele i diplome kojima se „verifikuje“ njihova besmrtnost, prenosi Deutsche Welle.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije