Povežite se sa nama

Društvo

MUP: Neusvajanje budžeta za 2021. godinu onemogućava rad

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ne bude li usvojen državni budžet za ovu godinu to će u velikoj mjeri otežati funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije, saopštio je resor Sergeja Sekulovića.

Podsjećaju na činjenicu da je policija ostala bez 130 automobila, koji su 2018. godine uzeti na finansijski lizing.

Suvišno je, kažu, govoriti koliko je to značajno za policijski rad, koji funkcioniše, ali otežano.

„Dovodi se u pitanje obavljanje redovnih aktivnosti, koje su značajne za sve građane Crne Gore. Sve to neposredno utiče na neke od naših glavnih ciljeva i ispunjavanje naših obaveza na putu ka Evropskoj uniji, a to su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, saopštio je MUP.

Svakodnevne i kontinuirane aktivnosti se, napominju, otežano sprovode iz nadležnosti Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, između ostalog redovno održavanje informacionog i sistema za izdavanje identifikacionih dokumenata je dovedeno u pitanje.

„Obrazaca za ID dokumenta zasad ima dovoljno, ali se moraju opredjeliti sredstva za naknadno naručivanje novih obrazaca. Nije moguće zaključiti godišnji ugovor o nabavci registarskih tablica na osnovu okvirnog Sporazuma zaključenog na period od četiri godine, čime se otežava postupak registracije vozila“, istakli su iz MUP-a.

Imaju, kažu, problem i sa smjestajnim kapacitetima, ishranom, opremom za tekuće održavanje, održavanje objekata, nabavkom medicinskih i higijenskih sredstava, u momentima povećanog priliva stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori.

„Problemi postoje i u funkcionisanju našeg Direktorata za zaštitu i spašavanje. U pitanje je dovedeno održavanje avio–helikopterske jedinice, a samim tim i priprema za požarnu sezonu. Otežan je i proces nabavke opreme za pomenuti Direktorat, posebno kada je riječ o opremi za reagovanje u slučaju zemljotresa“, napominju u saopštenju.

Kašnjenje usvajanja budžeta može, kazali su, imati uticaja na plaćanje godišnjih kontribucija prema međunarodnim i regionalnim organizacijama i agencijama, na koje smo se samim pristupanjem obavezali.

„Brojne aktivnosti su stopirane, odložene, ili prolongirane usljed nedostatka novca za njihovu realizaciju, a očekivanja javnosti od ovog, kao i od svih ostalih Vladinih resora su velika. Usporene su obuke službenika MUP-a i Uprave policije, kao i saradnja sa Policijskom akademijom u Danilovgradu, gdje već dvije generacije čekaju na zasnivanje radnog angažmana, na osnovu informacije koju je usvojila Vlada“, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije