Povežite se sa nama

Društvo

MUP: Podrška osnivanju zdravstvenog kriznog i operativnog centra

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović podržao je danas inicijativu da u Crnoj Gori počnu pripreme za osnivanje javno-zdravstvenog kriznog i operativnog centra.

Na sastanku upriličenom povodom boravka predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstva unutrašnjih poslova Rumunije (Odjel za vanredne situacije) i “Robert Koh” instituta iz Berlina bilo je riječi o crnogorskom odgovoru na pandemiju i potrebi daljeg osnaživanja multisektorske saradnje, kao i iskustvima partnera iz Njemačke i Rumunije.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova dio je procesa periodičnog pregleda nacionalnog odogovara na Covid 19 u Crnoj Gori, tokom kojeg će se sagledati iskustva i preporučiti mjere za osnaživanje kapaciteta za prevenciju, pripremljenost i odgovor na krizne situacije.

Na sastanku su predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje prezentirali strateški, regularni i institucionalni okvir za upravljanje kriznim situacijama u Crnoj Gori, bez obzira na vrstu i tip hazarda.

“Učesnici su saglasni da je neophodno kontinuirano osnaživati multusektorsku sradnju u upravljanjum kriznim situacijama, posebno kada je riječ o biološkim hazardima”, saopšteno je iz MUP-a.

Krizni operativni centar u javnom zdravlju je važna pretpostavka koja proizilazi iz Međunarodnog zdravstvenopg sporazuma (Međunarodni zdravstveni pravilnik) i važna komponenta upravljanja kriznim situacijama. Riječ je o projektu koji bi u sebi objedinio tradicionalne javno-zdravstvene usluge i druge funkcije, a u cilju unapređivanja kapaciteta za odgovor i upravljanje kriznim situacijama.

Uspostavljanje ovog centra finansijski će podržati Evropska unija, a ekspertsku podršku pružiće Svjetska zdravstvena organizacija u partnerstvu sa Njemačkom i Rumunijom.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije