Povežite se sa nama

Vijesti

MVP: Građani Crne Gore da se jave ako se nalaze u Avganistanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nakon što su Talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Avganistana, desetine građana iz našeg regiona čeka evakuaciju iz te zemlje, ali do sada nema registrovanih građana Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova

Prema informacijama Ministarstva vanjskih poslova, u Avganistanu nema crnogorskih državljana.

„Mi smo u komunikaciji sa našim kolegama iz Ambasade Srbije u Nju Delhiju, koja pokriva Avganistan na nerezidentnoj osnovi, i oni su nas obavijestili da do ovog trenutka da se nijedan crnogorski državljanin nije obratio pomoć“, kazala je za TVCG Maja Đurđić z Ministarstva vanjskih poslova.

Države evakuišu svoje osoblje i državljane iz Avganistana dok smanjuju prisustvo u zemlji ili upotpunosti zatvaraju ambasade nakon što su talibani proglasili pobjedu 15. avgusta pošto su zauzeli glavni grad Kabul.

„Imajući u vodu vrlo složenu situaciju u Avganistanu, želimo da apelujemo na naše građane ako se nalaze u Kabulu da se direktno obrate Ministarstvu vanjskih poslova na telefon i mejl koji su dostupni na našem veb sajtu“, kazala je Đurđić i dodala da će, u ako bude novih informacije, blagovremeno informisati javnost.

Inače, desetine država pozvale su sve strane uključene u dešavanja u Avganistanu da „poštuju i omoguće“ odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Vlada SAD i druge zemlje poput Austrije, Velike Britanije, Kanade, Njemačke, Španije, navode da „oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana snose odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i za trenutnu obnovu bezbjednosti i javnog reda“.

U istom saopštenju se podvlači da avganistanski narod zaslužuje da živi u bezbjednom okruženju i sa dostojanstvom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije