Povežite se sa nama

Ekologija

NA ADI BOJANI: HTP Ulcinjska rivijera premješta napere bez pitanja

Objavljeno

-

Ovako je bilo u decembru 2020.
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma danas je saopštilo da je HTP Ulcinjska rivijera sa napera uklonilo, odnosno premjestilo, 16 džambo vreća, ostavljajući otvoren prolaz na strukturi u širini od oko tri metra, ističući da takav postupak posebno iznenađuje iz razloga što ni Ministarstvo ni JP Morsko dobro nisu bili konsultovani ili makar obaviješteni o radovima i intervenciji na naperu.

Podsjećaju,  projekat hitnih mjera čiji je autor prof. dr Sava Petković realizovan je od strane JPMD, uz koordinaciju i praćenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Ovaj projekat predstavlja privremeno rješenje koje je predložila struka te se takođe od početka smatra eksperimentalnim, posebno zbog specifičnosti područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put ovakva vrsta poduhvata sprovela kod nas.

Cilj sprovođenja ovog projekta privremenih mjera jeste obezbjeđivanje adekvatne pripreme za turističku sezonu, odnosno obezbjeđivanje plaže na Adi Bojani, ali i testiranje eventualnih dugoročnih rješenja za ovaj problem. Ukoliko se naper pokaže u potpunosti efikasan nakon što plaža na Adi bude prihranjena shodno projektu, to će biti značajan podatak za definisanje finalnog rješenja za dugoročnije očuvanje.

Radovi su izvođeni uz veoma loše vrijeme koje je trajalo nekoliko dana.

“Međutim, uprkos lošim vremenskim prilikama koje su ometale radove, uz nadzor i podršku prof. Petkovića i svakodnevnu koordinaciju između Ministarstva i JPMD, priveden je projekat kraju dok prijavljeno stanje s terena u proteklih nekoliko mjeseci ukazuje da se plaža formirala s obje strane napera i bez dodatne prihrane plaže pijeskom, posebno dio plaže prema ušću, što može da navede na očekivanje da je naper funkcionalan i svrsishodan.”

Stoga smatramo neopravdanim i neprihvatljivim ovakav postupak HTP „Ulcinjska rivijera“, koji može dovesti do oštećenja napera i njegove trajnije destabilizacije, odnosno dalje nefunkcionalnosti. Uputili smo inicijativu prema JP Morsko dobro da preciznije utvrde stanje na naperu i prijave nadležnim organima ovaj događaj koji može imati za posljedicu zaustavljanje projekta hitnih mjera koji je koštao oko 30.000 eura. Nadamo se da se u budućnosti slične situacije neće ponavljati i da ćemo uz saradnju i zajedničke napore uspješno realizovati planirane aktivnosti na očuvanju i revitalizaciji Ade Bojane”, poručuju iz Ministarstva.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije