Povežite se sa nama

Kultura

NA ADI BOJANI: Odata počast kultnom filmu, Živku Nikoliću i Miri Furlan: Otvorena Ulica „Ljepote poroka“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Počast koju EXIT odaje kultnom filmu Živka Nikolića realizovana je u dogovoru sa sinom legendarnog reditelja, Petrom Nikolićem, koji je bio i gost na događaju

Ulica filma „Ljepota poroka“ u rizortu FKK Ada Bojana, nudističkom naselju u Ulcinju, otvorena je simbolično na zatvaranju prvog festivala svjesnosti i intimnosti ADA Divine Awakening, a u organizaciji festivala EXIT.

Na mjestu na kojem je sniman kultni film reditelja i scenariste Živka Nikolića postavljena je spomen-ploča na kojoj piše: „Na ovom mjestu 1985. godine sniman je kultni film ‘Ljepota poroka’, reditelja i scenariste Živka Nikolića, s Mirom Furlan u glavnoj ženskoj ulozi“.

„EXIT je, vođen idejom da se obilježi mjesto na kojem je nastao film koji je itekako skrenuo pažnju na položaj žene u društvu, na zatvaranju Ada Divine Awakening festivala, održanog od 15. do 20. septembra, u rizortu FKK Ada Bojana otvorio ulicu „Ljepote poroka“ u kojoj je postavljena spomen ploča… Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film ‘Ljepota poroka'“, navodi se u saopštenju službe za medije EXIT festivala. Osnivač Exit-a Dušan Kovačević kazao je da je izuzetno ponosan što su na ovaj način odali počast jednom od najvećih filmova bivše Jugoslavije – „koji na savršen način opisuje suštinu slobodarskog duha Ade Bojane i dodao da će „ADA Divine Awakening postati jedan od najznačajnijih festivala ovog tipa na planeti“.

Počast koju EXIT odaje kultnom filmu Živka Nikolića realizovana je u dogovoru sa sinom legendarnog reditelja, Petrom Nikolićem, koji je bio i gost na događaju.

„Živko se bavio crnogorskim mentalitetom i položajem žene u društvu, htio je da istakne mentalitetski i kulturološki problem Balkana. ‘Ljepota poroka’ je proizvod Živkovog doživljaja svijeta, koji je bio vrlo dubok i promišljen jer objašnjava i neke sile i zakone i ovog prostora, ali i šire gledano, univerzuma“, istakao je Petar Nikolić.

On je dodao i da festival poput ovoga može „pustiti neke zrake koji će se širiti na više strana“.

„Možda će se na festivalu pronaći drugi način za rješavanje istog tog pitanja – koje je univerzalno ljudsko pitanje. Ovo je mjesto na kojem je pojačano djelovanje prirode, osjećaj pripadanja planeti Zemlji, moru, pijesku, vjetru, suncu i zvijezdama. To što Ada ima da pruži ljudima ne može ići mimo kontakta sa sobom i sa drugima, sa prirodom, sa izvornim i najčistijim oblicima našeg bića. Budućnost je u prirodnosti“, zaključio je Petar Nikolić.

Iz EXIT-a ističu da su na ovaj način posredno odali počast i Miri Furlan koja je briljirala u filmu i koja je poznata po svojim stavovima oko položaja žena u društvu, a koje je često javno iznosila.

Ovim festivalom je zaokružena ljetnja festivalska sezona festivalske grupacije EXIT tokom koje su organizovali četiri festivala: EXIT u Srbiji, Sunland u Bugarskoj, Sea Dance i ADA Divine Awakening u Crnoj Gori, a koje je posjetilo oko 225.000 ljudi.

Festival ADA Divine Awakening retreat ukazao je na ključne probleme današnjice, a kao neke od njih navode: sve veću usamljenost, otuđenost, sukobe u suštinskom povezivanju sa sobom i u partnerskim odnosima.

„Tokom šest dana upriličeno je više od 80 radionica koje su tematski obuhvatile polja povećanja intimnosti sa sobom i partnerom, unapređenja seksualnog iskustva, dubljeg povezivanje sa sopstvenim tijelom, balansa ženske i muške energije, joga časove, meditacije uz zalazak sunca, ekstatički ples, koncerte i performanse…“, ističu organizatori i podsjećaju da su na festivalu gostovali neki od najuticajnijih edukatora i izvođača, kao što su Devi Mohan, Ohad Pele, Andrea Paige, Rachel Rickards, Lennart Hening, Buddhi Dana, a muzički program su predvodili svjetski i regionalni izvođači kao što su Božo Vrećo, Aklea Neon, Joshua Swahe, Praful, Tuulia, Zazo.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije