Povežite se sa nama

Društvo

NA DAN DRŽAVNOSTI: Veliki crnogorski marš 13. jula na Cetinju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Veliki crnogorski marš biće održan u subotu, 13. jula na Cetinju, saopšteno je iz Evropskog pokreta za vladavinu prava.

„Kao neko ko predano radi na širenju patriotizma, buđenju nacionalne svijesti i jedinstvu Crnogoraca, pozivamo vas da 13.jula dođete na Cetinje. Ujedinimo Crnogorce i sve prijatelje Crne Gore da tog dana obilježimo Dan državnosti naše otadžbine. Obilježimo nešto što imamo kao moralnu obavezu prema našim precima. Da nije bilo Božićnog i Petrovdanskog ustanka 1919. godine, ne bi bilo ni Trinaestojulskog 1941. godine.

Dajte sve od sebe da nas tog dana na Cetinju bude što više, pa da nakon programa kod Obeliska u Bajicama svi uzmu učešće u maršu na kojem će biti više hiljada patriota iz Crne Gore i svih krajeva svijeta. Biće to veličanstven događaj koji se ne propušta. Trinaestog jula na Cetinju će biti smotra patriotizma, mladosti, ljepote, snage i radosti. Predivno je biti u istom stroju sa crnogorskim patriotama, na ponos predaka i potomaka, i svih nas“, kazali su iz Evropskog pokreta za vladavinu prava.

Program će početi u 17 sati kod Obeliska u Bajicama, a u 18 sati ispred štaba Božićnog ustanka kreće Veliki crnogorski marš Bulevarom crnogorskih junaka i Njegoševom ulicom do Dvorskog trga, pored Biljarde, do cilja, a cilj je, kako su kazali iz ovog pokreta, spomenik strijeljanim rodoljubima 1941. godine, na koji će biti položeno cvijeće.

„Na osnovu velikih fotografija koje će Crnogorci nositi 13. jula na Cetinju, poslaćemo poruku kakve je ko pretke imao. Ponosno ih pokažimo i tog dana im se zahvalimo za sve što učiniše za Crnu Goru. Spremite crnogorske zastave, krstaš barjake i zelene Gaetuše, spremajte slike crnogorskih narodnih heroja, nosilaca partizanskih spomenica, spremajte slike Božićnih ustanika i crnogorskih komita.

Spremajte se za veliki Dan državnosti Crne Gore, kada ćemo pod kapom crnogorskom odati počast svim palim rodoljubima za slobodu Crne Gore. Marširajmo ponosno od Bajica do centra Prijestonice njima u čast. Na okup Crnogorci, svi pod jednom zastavom. Živio grad heroj Cetinje! Neka je vječna Crna Gora!“, poručuju iz Evropskog pokreta za vladavinu prava.

Pored predstavnika Generalštaba Vojske Crne Gore, kako dodaju, jedan od govornika kod Obeliska u Bajicama biće i dr Čedomir Bogićević.

„Prije početka marša, zahvaljujući helikopterskoj jedinici Vojske Crne Gore, na mjesto održavanja skupa padobranci Aero kluba Špiro Mugoša donijeće veliku crnogorsku zastavu i popularnu Gaetušu pod kojom su podignuti Božićni i Petrovdanski ustanci 1919.“, najavljuju iz ovog pokreta.

Istog dana, takođe u organizaciji NVO Evropski pokret za vladavinu prava biće održan prigodan program na Čevu.

„Trinaestog jula u devet sati i 30 minuta gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan će sa svojim saradnicima i antifašistima Cetinja položiti vijenac ispred objekta na kome se nalazi spomen ploča i odati počast palim borcima NOR-a iz ovog kraja. Ovo je prvi korak. Duboko vjerujemo da je ovo mjesto zaslužilo da ima svoj Spomen dom, kao i to da iduće godinena Čevu bude održana centralna proslava obilježavanja Dana državnosti Crne Gore“ kazali su iz Evropskog pokreta za vladavinu prava.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije