Povežite se sa nama

Vakcina

NA DOBROM SU GLASU: Vakcine Fajzera i Moderne doživotno štite od kovida 19?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Otkriveno je da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih cjepiva razvile snažan i postojan imunološki odgovor na kovid 19.

Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu „Nature“ sugeriše da je moguće da vakcine protiv kovida 19 koje su napravile kompanije Fajzer i Moderna pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi „Njujork tajms“ (New York Times).

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo koje od tih vakcina razvile snažan i postojan imunološki odgovor na koronavirus. Uz to, pokazalo se da su antitijela koja proizvode cjepiva efikasnija u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

„Vakcina je efikasna i za to postoje brojni dokazi“

To znači da bi ljudi mogli da imaju dugotrajan imunitet, višegodišnji, pa čak i doživotni, te da se neće morati dodatno imunizovati, čak ni u slučaju da koronavirus mutira u nove varijante.

„Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak“, rekao je dr Ali Elebedi, imunolog sa Univerziteta Vašington i vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju efikasnosti Fajzerove i Modernine vakcine protiv kovida 19 učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo kovidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B i imunološki dio koji prepoznaje oboljenje sa kojim se susrijetao.

Miješanjem ove dvije vakcine dobijate bolji imunološki odgovor

Zahvaljujući tom dijelu, čovjekov imunološki sistem može brže diopremiti antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom. Takođe, ako ponestane antitijela, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čovjeka mogu cirkulisati godinama, pa čak i decenijama.

Nakon što se osoba vakciniše protiv koronavirusa ili ga preboli, u limfnim čvorovima se stvara germinativni centar – mjesto gdje se tokom normalne reakcije organizma na infekciju zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju geni sopstvenih antitela.

Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 dana nakon primanja prve doze cjepiva.

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri učesnika istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja doza, te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili kovid 19 nije pao.

Germinativni centri su kod većine vakcina najaktivniji tokom dva dana nakon imunizacije, a potom im produktivnost opadne.

Vakcina proizvođača Fajzer i Biontek efikasna protiv delta varijante

„Činjenica da su reagovali i četiri mjeseca nakon vakcinacije zaista je jako dobar znak“, rekao je Elebedi.

Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile Fajzerovu vakcinu, Elebedi je rekao da bi se ista saznanja mogla primeniti i na Moderninu, jer su te dvije vakcine napravljene pomoću iste tehnologije.

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije Džonson i Džonson, a Elebedi je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon te vakcine bio toliko jak, jer je ona napravljena pomoću sasvim drugačije tehnologije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije