Povežite se sa nama

Društvo

NA NAJAVU DEMOKRATA DA ĆE „VRATITI“ CRKVE NA SVETOM STEFANU: Zašto Mitropolija ćuti?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Da oko upisa četiri crkve na Svetom Stefanu na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve ima sumnjivih stvari pokazuje i informacija koja je objavljena na sajtu MCP. Izgleda nevjerovatno, ali Mitropolija nije objavila ovu informaciju kao svoju, što bi bilo logično, nijesu se pozvali ni na Demokrate i njihova obećanja, već na pisanje ND Vijesti, pišu Vikend novine.

U toj informaciji, koja je na sajtu MCP data na ekavici, navode se riječi predsjednika Odbora direktora Budvanske rivijere Mijomira Pejovića i predsjednice Odbora direktora Sveti Stefan hoteli AD Dragane Kažanegre da su se stekli uslovi da se “crkvi vrati onošto joj je nesumnjivo pripadalo”.

Nijednom riječju ne objašnjavaju kako su se “stekli uslovi”. Nemaju što ni da kažu. Prema saznanjima Vikend novina, Mitropolijaje izgubila spor koji je vodila pred Osnovnim sudom u Kotoru, što se na neki način nagovještava u informaciji Vijesti kroz podsjećanje da je MCP “još 2010. u kotorskom Osnovnom sudu pokrenula spor o poništavanju rješenja o nacionalizaciji koje su donijele komunističke vlasti prije 60 godina”, koji je potom “privremeno obustavljen, a nastavljen kao upravni postupak kod Uprave za nekretnine”.

Dakle, nije završen. Na osnovu čega će onda ti vjerski objekti nekome da budu ustupljeni?

Advokat Nikola Belada i Stevo Vučinić su poručili da je ovo klasična otimačina državne svojine i da te četiri srednjovjekovne crkve nikako nije mogla graditi Srpska pravoslavna crkva.To što je MCP prethodnih decenija vodila računa o ovim ob ektima, što u njima održava službe, liturgije, ne znači da su ti objekti njena svojina.

Najave Demokrata da će vraćati “Mitropoliji cmogorsko-primorskoj četiri crkve koje se nalaze na Svetom Stefanu, kako bi one opet služile vjerujućem narodu i bile mjesto ljubavi i sloge”, komentarisao je za Antenu M Vladimir Jovanović, navodeći dokumentciju koja pokazuje da”Srbija i-ili njezina Crkva nijesu sagradile nijednu od četiri postojeće bogomolje na Svetom Stefanu”

“Četiri crkve na Svetom Stefanu NIKADA nijesu bile vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske ili SPC. Ni Bečićeve stranke. Takođe, vjerske obrede u tim crkvama i sada drži sveštenstvo SPC, to im niko nije uskraćivao. Međutim, do danas, SPC tj. Eparhija crnogorsko-primorska u sudskom i upravnom postupku, koje je pred meritornim organima Crne Gore prije više od decenije pokrenula, NIJE uspjela da dokaže svoje vlasničke pretenzije u konkretnom slučaju vlasništvo nad kompletnim Svetim Stefanom, uključujući i četiri crkve, već decenijama isključivo ima država Crna Gora”, navodi Jovanović.

U svojoj kolumni on podsjeća na podatke Direkcije za nekretnine iz 2001. (katastarski operat za KO Sveti Stefan), prema kojima su crkve upisane kao državna svojina Republike Crne Gore u “B” listu nepokretnosti, s pravom korišćenja dotadašnjih korisnika, dok je u “G” listu nepokretnosti upisan teret “Morsko dobro” na većem broju parcela.

“Od tada su donijeta još neka dopunska rješenja, uključujući i jedno veoma čudno, ono iz marta 2010, kojim tadašnja načelnica budvanskoga katastra Mirjana Marović ‘Budvanskoj rivijeri’ koja je imala samo pravo korišćenja ove imovine, rješenjem u listu nepokretnosti 750 KO Sveti Stefan upisuje da to društvo sa većinskim državnim akcijama postaje svojinski vlasnik imovine.  Ipak,suština je nepromijenjena država Crna Gora je preko svojih kompanija vlasnik cjelokupne imovine Svetoga Stefana, a u njima se kao državna svojina izričito navode i četiri crkve”, piše Jovanović, poručujući da SPC nije uspjela da ospori vlasništvo države Crne Gore nad crkvama Svetog Stefana, te da je nezakonito otuđenje državne imovine krivično djelo.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije