Povežite se sa nama

Društvo

NA XXVI SJEDNICI: Zaposlenima u službama Glavnog grada sa najnižim primanjima plate povećane za 10 odsto

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Danas je održana XXVI sjednica Gradskog parlamenta. Odbornici u Skupštini Glavnog grada razmatrali su 16 tačaka dnevnog reda, od kojih je usvojena Odluka o o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu koja podrazumijeva povećanje zarade od 10 odsto onim službenicima koji imaju najniža primanja.

Kako navode iz Glavnog grada, jedna od 16 usvojenih tačaka tiče se dodatnih olakšica u poslovanju, te podrške usljed okolnosti izazvanih koronavirusom.

“Usvajanjem Odluke o ublažavanju finasijskih posljedica izazvanih coronavirusom, omogućava se umanjenje od 100 odsto iznosa lokalne komunalne takse za postavljanje ljetnjih bašti, zatvorenih bašti i ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo, za period od 1. aprila do 30. aprila; 50odsto iznosa lokalne komunalne takse za period od 1. maja do 30. septembra; 50 odsto iznosa godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za period od 1. aprila do 30. juna, kao i oslobađanje plaćanja zakupnine za one koji imaju zaključene ugovore o zakupu zemljišta u vlasništu Glavnog grada za period od 11. marta do 16. aprila, a koji su se prethodno obratili pisanim zahtjevom”, objašnjavaju iz Glavnog grada.

Ističu da se odobrava i proširenje postojećih ljetnjih bašti i ostalih privremenih objekata koji se mogu izmještati s jednog mjesta na drugo, za period od 1. jula do 30. septembra, na površinama koje su u vlasništvu Glavnog grada.

“Usvajanje ove Odluke znači i oslobađanje plaćanja zakupnine za zakupce poslovnih prostora u vlasništvu Glavnog grada za period od 11. marta do 16. aprila, a koji su se obratili pisanim zahtjevom. ‘Čistoća’ d.o.o. i ‘Tržnice i pijace’ d.o.o. oslobodiće zakupce plaćanja zakupnine, dok će ‘Čistoća’ d.o.o. i ‘Deponija’ osloboditi plaćanja naknade korisnike njihovih usluga. Mjere se odnose na period od 11. marta do 16. aprila i ne obuhvataju samo one koji su nesmetano obavljali djelatnost”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Navode da je usvojena i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o zaradama lokalnih službenika i namještenika u Glavnom gradu.

“Cijeneći napore koje ulažu i doprinos koji daju zaposleni iz kategorije izvršni kadar, a koji imaju najniža primanja u Glavnom gradu, pomenutom Odlukom njihove zarade biće uvećane za 10%. Glavni grad i na ovaj način iskazuje poštovanje i zahvalnost prema onima koji svakodnevno doprinose razvoju Podgorice”, objašnjavaju iz Glavnog grada.

Odbornici u Skupštini Glavnog grada glasali su i za usvajanje Odluke o mjesnim zajednicama.

“Donošenje ovo odluke uslovljeno je potrebom uskalađivanja Zakona o lokalnoj samoupravi sa Statutom Glavnog grada. Novom odlukom daje se snažan podstrek mjesnim zajednicama da zastupaju lokalne interese i adekvatno predstavljaju potrebe građana određenog područja. Na ovaj način intenziviraće se saradnja mjesnih zajednica sa državnim i organima lokalne uprave, privrednim društvima, službama, institucijama i organizacijama. Organi mjesne zajednice su sekretar i Savjet koje imenuje radno tijelo Skupštine Glavnog grada nadležno za izbor i imenovanje, a na vrijeme od četiri godine”, dodaju iz Glavnog grada.

Prema njihovim riječima predsjednik Skupštine Glavnog grada, u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, imenovaće vršioce dužnosti sekretara u mjesnim zajednicama, dok će se sekretar i Savjet u skladu sa novom odlukom imenovati u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu.

“Na XXVI sjednici Skupštine Glavnog grada usvojena je i Odluka o kreditnom zaduženju Glavnog grada Podgorica za kupovinu autobusa. Ova odluka stvara pretpostavke za kupovinu novih, modernih, ekološki prihvatljivih autobusa kroz kreditni aranžman u iznosu od 5 miliona eura na period od 10 godina, sa grejs periodom od 2 godine”, naveli su iz Glavnog grada.

Kako napominju, usvajanjem Odluke o ustupanju Vladi Crne Gore na privremeno upravljanje i korišćenje poslovne prostorije u KO Tuzi, bez naknade, data je saglasnost da Glavni grad ustupi na upravljanje i korišćenje poslovne prostorije koje se nalaze u prizemlju objekta JU KIC Malesija, za potrebe JU Centar za socijalni rad, radi prilagođavanja istih za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom u sklopu projekta unapređenja pristupa javnim ustanovama i centrima za socijalni rad u Crnoj Gori.

“Ovom brzom reakcijom na zahtjev Vlade, Glavni grad je još jednom pokazao da vodi izuzetno odgovornu socijalnu politiku, te da nastavlja sa dobrom praksom”, zaključuju iz Glavnog grada.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije