Povežite se sa nama

Vijesti

NACRT ZAKONA O POPISU: Zakazali sjednicu devet minuta prije njenog početka

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Magistrantkinja statistike Ivana Vujović za Pobjedu kaže da je i odlaganje sprovođenja popisa mnogo bolje rješenje za Crnu Goru od onog koje je u najavi – a to je pretvaranje popisa u još jedno polje političke borbe

Predstavnik Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica podnio je juče ostavku u Savjetu statističkog sistema na mjesto člana tog organa i uputio je ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću, nakon skandaloznog zakazivanja sjednice devet minuta prije njenog početka uz zahtjev da se o Nacrtu zakona o popisu izjasne u roku od 24 sata.

Prema saznanjima Pobjede, plan Vlade je da zakon o popisu u Skupštini bude usvojen do kraja septembra i to bez javne rasprave, a Monstatu je naloženo da radi kao da je već usvojen kako bi popis bio obavljen u novembru.

Juče je u ranim jutarnjim satima, u 7:15 sati, nakon emaila koji je poslat članovima Savjeta devet minuta prije, u 7:06, po hitnom postupku počela elektronska sjednica na kojoj se članice i članovi u roku od 24 sata moraju izjasniti da li prihvataju Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini.

– Smatramo da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o jednom ovako važnom zakonu odlučuje na predloženi način. Ovdje se radi o zakonskom tekstu koji ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje – kaže se u saopštenju CDT-a.

Kako se navodi, zakazivanje elektronske, a ne redovne sjednice, onemogućilo je članove Savjeta da o predloženom nacrtu kažu svoje mišljenje, čuju mišljenja drugih i da predlože rješenja za poboljšanje jer, po proceduri, elektronska sjednica služi samo za izjašnjavanje, a ne i raspravu.

– Ovim se potpuno obesmišljava uloga Savjeta definisana u Zakonu o zvaničnoj statistici koji ovo tijelo definiše kao stručno i savjetodavno tijelo koje treba da unapređuje statističku kulturu i znanje. Ovdje očigledno nema riječi ni o kulturi niti znanju, nego o nečijoj političkoj potrebi da izigra zakon i da Savjet svede na vegetiranje u okviru statističkog sistema – tvrde iz CDT-a.

Ova organizacija, kako kažu, ne pristaje na takav tretman i zato ovim simboličkim činom skreće pažnju na potrebu javne rasprave o ovom i svim drugim važnim pitanjima za funkcionisanje države Crne Gore i napredak u njenim EU integracijama.

Prema Zakonu o javnoj upravi, Ministarstvo je obavezno da u pripremi zakona, radi konsultovanja zainteresovane javnosti, sprovede postupak javne rasprave, osim kada se zakonom uređuju pitanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti i godišnjeg budžeta, u vanrednim, hitnim ili nepredvidljivim okolnostima, kao i kod manjih izmjena zakona kojima se bitno drukčije ne uređuje neko pitanje, dok je Uredbom o sprovođenju javne rasprave precizirano da ona ne može trajati kraće od 30 dana.

Popis je prvobitno bio planiran za april ove godine, ali nije mogao biti sproveden zbog neusvojenog budžeta i pandemije korona virusa.

Temu popisa u politički fokus vratila je izjava premijera Zdravka Krivokapića od 10. avgusta da najvjerovatnije neće biti održan ove godine zbog tehničkih razloga, a isti stav je dan kasnije iznio i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

–Nema tehničkih uslova da se popis izvede do kraja ove godine – kazao je tada Abazović, a na njegovu i izjavu Krivokapića uslijedila je još jedna ucjena Demokratskog fronta, koji je održavanjem popisa uslovio opstanak Vlade.

Abazović je komentarišući poruku DF-a da, ako ne bude popisa, neće biti ni Vlade, kazao da nije prvi put da iz tog političkog saveza šalju takve poruke.

– Ako bi svi državni organi uspjeli sve da pripreme, nemam ništa protiv, ali zaista mislim da ta mogućnost sada, četiri mjeseca pred kraj godine, ne postoji – kazao je Abazović 11. avgusta.

Ipak, dva dana kasnije Krivokapićev kabinet izmijenio je stav, o čemu je javnost saznala na osnovu fotografije emaila koju je objavio opozicioni poslanik Raško Konjević. U emailu Vlade od 13. avgusta se najavljuje sjednica za 26. avgust, na kojoj će se utvrditi Prijedlog zakona o popisu, što je jedan od preduslova za njegovo održavanje.

Magistrantkinja statistike Ivana Vujović za Pobjedu kaže da je i odlaganje sprovođenja popisa mnogo bolje rješenje za Crnu Goru od onog koje je u najavi – a to je pretvaranje popisa u još jedno polje političke borbe.

– Popis je već jednom odložen, ne samo zbog komplikovane epidemiološke situacije, već i zbog odlaganja usvajanja budžeta za 2021. godinu. Kao što je već javnosti poznato, EUROSTAT ne zahtijeva prikupljanje podataka o etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti i maternjem jeziku. Prema tome, Crna Gora nije obavezna da ih prikuplja. Insistiranje na prikupljanju ovih podataka može dovesti do toga da dobijemo iskrivljenu sliku o podacima koji nam zaista jesu potrebni – država rođenja (ako je lice rođeno van Crne Gore); bračni status; broj živorođene djece; pismenost; škola koju lice pohađa; stečeno obrazovanje; kompjuterska pismenost; aktivnost stanovništva; razlog neobavljanja aktivnosti; zanimanje; djelatnost; profesionalni status zaposlenog lica; naselje-opština rada; broj osoba sa invaliditetom… – navodi Vujović.

Ivana Vujović

Ona ukazuje i na opasnost zloupotrebe popisa u situaciji u kojoj političke partije sprovode aktivnosti za koje se sumnja da se dešavaju tokom održavanja izbora – da daju ili uskraćuju određene benefite licima koja se na određeni način izjasne na popisu, a što ta lica dokazuju kopijom popisnog upitnika.

– Može doći i do bojkota popisa određenih grupa. Ovo su samo neke od mogućih načina da se negativno utiče na kvalitet popisnih podataka. Popis nam je potreban da bi što bolje planirali nacionalne politike, a njegovi podaci se značajno koriste i u naučne svrhe, za potrebe brojnih društvenih nauka – kaže Vujović.

Prema njenim riječima, popis je anketa, predstavlja zbirku neprovjerenih podataka dobijenih kroz izjave ispitanika, koje se ne provjeravaju.

– Ciljna populacija popisa su stanovnici koji su izjavili da je njihovo uobičajeno mjesto boravka Crna Gora, sa dužinom boravka od najmanje godinu dana, kao i onih koji su u Crnoj Gori, u momentu prikupljanja popisnih podataka, boravili manje od godinu dana, ali iskazuju namjeru da ostanu u Crnoj Gori. Ako postoji snažan politički uticaj na izjašnjavanje stanovništva na popisu, možemo očekivati i brojne zloupotrebe – upozorava Vujović.

Popis treba da bude samo prikupljanje statističkih podataka, tvrdi ona, a ne nikako način da se nacionalne podjele dodatno zaoštre, sa ciljem da Crna Gora izgubi svoj građanski identitet.

– Postoje brojni dokazi da se u Crnoj Gori insistira na glasanju na nacionalnoj osnovi, što razvoj ove zemlje usporava. Svaka odgovorna vlast, kojoj je stalo do unapređenja kvaliteta života ljudi koji žive u Crnoj Gori, mora se ovom trendu suprotstaviti, pa neka prvi potez bude odustajanje od nacionalnog prebrojavanja. Time će se pozitivno uticati i na smirivanje tenzija u državi – kaže Vujović.

Ona ukazuje da ne treba zanemariti ni činjenicu da je popis veoma skupa vježba, te da, ukoliko ga sprovedemo na neodgovarajući naćin, odnosno dozvolimo da se posebno kroz prikupljanje podataka o etničkom identitetu značajno umanji validnost ostalih podataka, to će biti pokazatelj veoma neodgovornog odnosa prema crnogorskom budžetu.

– U ovom trenutku je jako važno da se sve zakonske procedure ispune, a da Nacrt zakona o popisu prođe kroz javnu raspravu u trajanju od minimum 30 dana. Insistiranje na rokovima koji ne dozvoljavaju sprovođenje smislene rasprave, samo govori u prilog pretpostavci da se rasprava želi izbjeći. A to ne bi bio dobronamjeran potez i na taj način se ne bi pomoglo MONSTAT-u da popis sprovede na adekvatan način – zaključuje Vujović.

SD: Vlast pričom o popisu još jednom pokazuje nacionalistički karakter

Pozivamo svu stručnu i laičku javnost da se oglasi i ne dozvoli zloupotrebu popisa u političke svrhe i nove podjele, a da je nova većina baš to namjerila, svjedoči najnovije istupanje predstavnika NVO Dragana Koprivice iz Savjeta statističkog sistema, i to zato što su od njega tražili da se o Nacrtu zakona o popisu izjasni u roku od 24 sata, saopštila je predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Radičević-Raščanin.

– Po već oprobanoj matrici, poput one o Zakonu o Državnom tužilaštvu, vlast će silu na sramotu, u uslovima pandemije i više stotina oboljelih dnevno, te potpuno tehnički nepripremljena, da pokuša da sprovede ,,popis“, koji nju ni najmanje ne interesuje, ako izuzmemo etničku/nacionalnu pripadnost. Dakle, ogroman državni posao i resursi arčiće se zarad sumanutog političkog cilja – navodi se u saopštenju.

Prema njenim riječima, da je popis nemoguće sprovesti ove godine zbog tehničke nepripremljenosti, govorili su i sami vicepremijer Abazović i premijer Krivokapić, koji su kazali da popisa gotovo izvjesno sada ne može biti.

– No, izgleda da njih dvojicu ili malo ko šta pita, ili ih može ,,pritisnuti“ kako kome volja. Dodatno, popis je posebno rizičan i zbog epidemiološke situacije, zbog čega je i odložen u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, dok je u nekim zapadnim zemljama sproveden elektronski. Kad svemu ovome dodamo činjenicu da većina zemalja EU ni nema pitanje o nacionalnosti u popisu, sasvim je jasno da još jednom vlast pokazuje svoj nacionalistički karakter koji koristi građane za svoje interese, dijeli i satire ovo društvo, te, posljedično, nema svijesti o bilo čemu do onome što cijene, u ovom slučaju pogrešno, svojim političkim interesom – zaključila je Radičević-Raščanin.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije