Povežite se sa nama

Svijet

NAJAVILI IZ SZO: Velika vjerovatnoća za opasnije sojeve virusa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorili su danas da „postoji velika vjerovatnoća“ pojave novih sojeva korona virusa, „moguće i opasnijih“.

„Pandemija je daleko od završene“, navodi se u saopštenju tima stručnjaka iz Vanrednog odbora koji savjetuju generalnog direktora SZO.

„Postoji velika vjerovatnoća pojave i širenja novih, zabrinjavajućih sojeva i moguće opasnijih i još težih za kontrolisanje“ od onih koje je registrovala ta UN agencija, dodaje se u njihovom upozorenju.

Navodi se i da su novi trendovi zabrinjavajući. „Osamnaest mjeseci poslije objave međunarodne zdravstvene hitne situacije mi i dalje jurimo za virusom, a on nastavlja da juri za nama“, rekao je predsjednik odbora, Francuz Didje Usen, na konferenciji za novinare.

Za sada SZO je registrovala četiri soja koja se smatraju zabrinjavajućim, alfa, beta, gama i delta.

Delta soj, prvo registrovan u Indiji, se ubrzano širi svijetom i ponovo izaziva jačanje pandemije. Mnogo zarazniji od drugih, ovaj soj se pokazao i otporniji na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovida-19 i smrtnih slučajeva.

Profesor Usen je rekao da odbor ima dvije glavne preporuke: zalagati se za pravedniji pristup vakcinama i ne preduzimati inicijative koje su slabo naučno opravdane, kao što je predlog za davanje treće doze antikovid vakcine.

Treću dozu vakcine preporučila je grupa Fajzer/Biontek.

„Treba nastaviti sa neumornim zalaganjem za ravnopravan pristup vakcinama, za ravnopravnu raspodjelu vakcina u svijetu i podsticati podjelu vakcina, lokalnu proizvodnju, oslobadjanje od prava na intelektualnu svojinu. Treba raditi na transferu tehnologije, jačanje kapacitete proizvodnje i naravno potrebnom finansiranju za sprovođenje svih tih aktivnosti“, rekao je profesor Usen.

SZO, nevladine organizacije i pogođene zemlje mjesecima osuđuju nejednakost u raspodjeli vakcina u svijetu.

Dok SAD i EU očekuju da će već narednih nedjelja biti vakcinisan veći dio njihovog stanovništva, neke najsiromašnije zemlje uspjele su da vakcinišu tek jedan odsto.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije