Povežite se sa nama

Fudbal

NAKON JUČERAŠNJEG ŠOKA: Što se zapravo desilo Eriksenu?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Slučaj Kristijana Eriksena šokirao je javnost, ali je usput otvorio mnoga pitanja o zdravlju sportista i situacijama u kojima se dešavaju slučajevi iznenadnog srčanog zastoja.

Eriksen je na sreću zahvaljujući pravovremenoj intervenciji preživio, ali opasnost da u nekoj drugoj situaciji ishod bude fatalan izražena je više nego što se pretpostavlja.

Najveći problem leži u činjenici da iznenadni srčani zastoj, kako glasi dijagnoza onoga što se desilo Kristijanu Eriksenu, nije moguće dijagnostifikovati niti otkriti na redovnim kontrolama i preventivnim pregledima.

Prema definiciji, iznenadni srčani zastoj predstavlja neočekivanu smrt usljed gubitka srčane funkcije, disanja i svesnog stanja. Najčešće se javlja kod starijih osoba od sredine 30-ih do sredine 40-ih i češće se javlja kod osoba muškog pola nego kod žena.

Doktor Milan Blagojević, specijalista interne medicine, nedavno je za portal „Prvo zdravlje“ pisao na temu pojave ovog problema kod sportista.

„Upravo su srčani udar i same iznenadne srčane smrti posljednjih godina, uzrok tragičnih događaja na sportskim terenima. Tragedije se javljaju i tokom rekreativnog bavljenja sportom, a nažalost i na dječijim igralištima. Najčešće se ovi tragični događaji definišu kao iznenadna srčana smrt“, stoji u njegovom autorskom tekstu.

On je naveo i da su se brojna istraživanja širom svijeta bavila ovom temom.

„Iznenadna smrt sportista na terenu bila je predmet brojnih studija na univerzitetima i institutima širom svijeta, pa se ovaj epilog definiše kao srčani zastoj koji nastaje do šest časova poslije aktivnosti, a da pri tom ranije nije verifikovano oboljenje. Osnovna odlika ovog fenomena jeste tipično nastajanje tokom ili neposredno poslije treninga, odnosno takmičenja, tj. poslije intenzivnog fizičkog napora kao uzročnog faktora“, stoji u pomenutom tekstu.

Problem sa kojim se suočio Kristijan Eriksen je nešto što može da se desi bilo kome pa čak i prilikom rekreativnog bavljenja sportom.

Specijalista urgentne medicine iz Novog Sada je na svom Tviteru pojasnila da je otkako je posljednjih godina sve češće da sportisti doživljavaju srčani zastoj na terenu uvedena obaveza da svaki stadion na kom se održavaju utakmice određenog nivoa takmičenja moraju da imaju AED (Automatski Eksterni Defibrilator), a neophodno je i prisustvo ekipe HMP koja svakako u svojoj opremi ima defibrilator.

Zahvaljući pravovremenoj reakciji i upotrebi ovih aparata, Kristijan Eriksen je danas živ.

Na Zapadu ovakvi aparati postoje i na javnim mestima.

Postoje i procedure kako da se pomogne osobi koja se nađe u ovavoj situaciji prije nego što se elektro-šokovima srce „restartuje“.

Ono što je jasno, jeste da sudbina koja je zadesila danskog fudbalera vreba svaku osobu, nezavisno od starosti i intenziteta kojim se bave sportom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije