Povežite se sa nama

Društvo

NAPUSTITE FACEBOOK: Povjerenik za zaštitu podataka njemačkoj vladi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Njemački povjerenik za zaštitu podataka Ulrih Kelber uputio je vladi i najvišim organima vlasti zahtjev da ugase svoje Facebook stranice. Neuobičajeno konkretan i radikalan zahtjev izazvao je oprečne reakcije.

Njemački federalni povjerenik za zaštitu podataka i slobodu informisanja je formalno nezavisna državna ustanova koja se najčešće poistovećuje sa jednim čovjekom – njenim rukovodiocem.

Predlaže ga vlada, a o njegovom izboru glasa Bundestag. Tako je bilo i 2019. kada je na tu funkciju izabran – socijaldemokratski političar Ulrih Kelber.

Ipak, naziv „povjerenik“ – a ne „povjerenstvo“, „zavod“, „agencija“ ili sl. – odnosi se zapravo na čitavu ustanovu. A ona nije mala i osim rukovodsta ima četiri potkancelarije koje se, opet, sastoje od odjeljenja za specifične i konkretne zadatke ili odnose sa drugim institucijama.

Ulrih Kelber je, poput svojih prethodnika na toj funkciji, uvijek bio vrlo kritičan prema raznim postupcima vlasti i korporacija iza kojih se krije netransparentno baratanje podacima građana. No, njegov najnoviji zahtjev – da vlada i najviši organi vlasti ugase svoje Facebook stranice – spada u najradikalnije mjere koje je do sada tražio neki njegov kolega. U medijima je taj zahtjev prenijet kao da nije sadržao nikakva dalja obrazloženja osim tvrdnje da Facebook ne pruža dovoljnu zaštitu podataka.

“Više nema čekanja”

Navodi se, međutim, da je Kelber u maju ove godine naveo da je nezadovoljan Facebook-ovim mjerama zaštite podataka, posebno tzv. dodatkom o kontroli stranica koji je taj koncern uveo 2019. godine. Tim dokumentom se reguliše podjela odgovornosti na planu zaštite podataka između Facebook-a i vlasnika stranice – i to na „ravne časti”. Povjerenik je prenio da je Facebook, i pored njegovih zahtjeva, u maju 2020. umjesto novih odredbi koje bi doprinijele boljoj zaštiti podataka njemačkim vlastima kao aktuelne odredbe poslao iste one iz 2019.

To je povjereniku bilo dovoljno da sada konstatuje da „više nije moguće duže čekanje s obzirom na stalne povrede zaštite podataka o ličnosti korisnika“.

U kratkom obraćanju vlastima on je dodao: „Ukoliko imate (Facebook) stranicu za vaše pratioce, izričito Vam preporučujem da je ugasite do kraja ove godine”.

Aktivisti za život bez Facebook-a

Nezadovoljstvo najviše njemačke institucije za zaštitu podataka mora imati jake razloge, jer je Povjerenik svjestan važnosti Facebook-a za saveznu vladu. Samo njena centralna Facebook stranica ima više od milion pratilaca. Bez takvih stranica, ministarstva i organi vlasti bi imali mnogo manje mogućnosti da prate diskusije i raspoloženje naroda na internetu.

Organizacije za zaštitu podataka širom Njemačke su još 2011. godine postavile Facebook na javni stub srama dodijelivši mu godišnju negativnu nagradu „Veliki brat“. To je obrazloženo time što koncern bjesomučnog i netransparentnog sakupljanja podataka o svojim korisnicima. Jedna od najstarijih takvih organizacija, „Digitalna kuraž“ iz Bilefelda, još tada se zalagala za – život bez Facebook-a.

Osnovni problem je u tome što je Facebook, kada je riječ o načinima kojima „usisava“ podatke iz korisiničke mreže, uvijek korak, a vjerovatno i više koraka, ispred onih koji misle da mogu da se „aranžiraju“ s njim. Osim toga, mnogi korisnici smatraju da je korist koju imaju od Facebook-a veća od štete. Tako je vlada njemačke savezne pokrajine Šlezvig-Holštajna nedavno primijetila da bi bez Facebook-a bilo bitno smanjeno širenje korisnih informacija, na primjer, o koronavirusu.

Ta vrsta primjedbe je odavno poznata i Povjereniku/Ulrihu Kelberu. Koji predvodi jednu visoku državnu instituciju. Trenutno nije baš sigurno da će država u slučaju Facebook-a moći da se složi sama sa sobom.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije