Povežite se sa nama

Društvo

NAREDBA MINISTARSTVA: Asistenti u nastavi bez angažmana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Škole neće potpisati ugovore sa asistentima u nastavi za jul i avgust, naredba je Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, piše Pobjeda. Taj resor uputio je ponovni dopis takve sadržine direktorima škola, u koji je Pobjeda imala uvid.

Oni, međutim, danima ne odgovaraju na pitanja o ovoj temi.

Iz resora Vesne Bratić nedavno su direktorima uputili dopis kojim su im predočili novinu – da sa zaposlenima kojima ističe ugovor 30. juna potpišu zaseban za jul, a po isteku i za avgust.

Neki od njih su tu naredbu protumačili na način da važi i za asistente u nastavi, pa su sa njima potpisali ugovore, ali su ih ubrzo poništili. Svako je počeo na svoj način da tumači odluku koja je donešena na zahtjev Sindikata prosvjete i Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

Pojedini asistenti su negodovali, ali upozorili na propust da im nijesu isplatili platu za septembar, kada nije radila škola, jer je počela od oktobra. Mjesec septembar su, objašnjavaju oni, odradili subotama.

Neki od njih su juče kazali Pobjedi da im je problematično što nijesu radili u septembru, jer, kako navode, ne mogu da dobiju naknadu od Biroa. Ističu da je kriterijum devet mjeseci rada za godinu i po.

Mogu se angažovati ako je baš nužno

U jučerašnjem dopisu Ministarstva precizirano je da ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja nemaju nastavu, odnosno ljetnja dežurstva, te da s toga nema potrebe da se angažuju asistenti u nastavi.

„Ukoliko se, ipak, pojavi opravdana potreba za angažovanjem nekolicine asistenata u nastavi neophodno je Ministarsvu dostaviti jasan zahtjev za angažovanje određenog lica“, poručili su iz resora ministarke Bratić.

Ugovor na određeno vrijeme za mjesec jul i avgust ne odnosi se na medijatore.

Zaposleni koji ne ostvaruju pravo na zaključivanje ugovora za jul i avgust imaju pravo na naknadu štete po osnovi neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Predsjednica Udruženja društvene grupe predmeta Stanka Vukčević kaže za Pobjedu da asistenti imaju pravo na godišnji odmor ako ga nijesu iskoristili do kraja juna. Ne daje im se rješenje o korišćenju godišnjeg odmora jer to nije više radni odnos, već se daje rješenje o naknadi štete za neiskorišćeni odmor.

„I to za onoliko mjeseci koliko je radio u kalendarskoj godini, izlazi oko deset radnih dana“, navodi ona.

Iz Ministarstva ističu da zaposleni koji zaključe ugovore za mjesece jul i avgust godišnje odmore koriste u julu.

Zaključuju da se produžavaju ljeti ugovori onima koji su primljeni na osnovu konkursa, kao i na 30 dana iz razloga neraspisivanja konkursa. Onima koji su angažovani kao zamjena se produžava ugovor samo ukoliko je navedeno radno mjesto slobodno, odnosno ukoliko se onaj koga su mijenjali vratio sa odustva.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije