Povežite se sa nama

Evropa

NAVALJNI: Sijeku članke iz novina koje mi stižu u zatvoru, ovo je bizarna situacija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ruski sud je danas razmatrao tri tužbe koje je protiv zatvorske uprave podnio zatvoreni opozicionar Aleksej Navaljni, koji navodi da su iz novina, koje dobija u zatvoru, isijecani članci.

Navaljni, koji je uhapšen u januaru po povratku iz Njemačke gdje se oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj, osuđen je na dvije i po godine zatvora zbog slučaja prevare iz 2014. godine. Međunarodne organizacije smatraju da se radi o politički motivisanoj presudi.

Tužbe koje su danas razmatrane odnose se na odbijanje zatvorske uprave da mu da knjige koje su mu poslate, posebno Kuran za koji kaže da želi da proučava i na cenzuru novina koje dobija.

“Ovo je bizarna situacija. Volio bih da mi daju knjige koje su mi poslate”, rekao je Navaljni koji se pojavio nasmijan, ali upalog lica.

Kako javlja novinar Frans presa, Navaljni, protiv koga je posljednjih godina vođeno nekoliko istraga, ovog puta nije zauzeo borbeni stav, već je govorio mirno.

Navaljni je ukazao i da su iz novina koje je dobijao u zatvoru isijecani članci.

Ruske vlasti su nakon hapšenja Navaljnog počele da razbijaju njegov pokret, a nekoliko saradnika je pobjeglo u inostranstvo.

Pravosuđe trenutno razmatra zahtjev tužilaštva da organizacije Navaljnog klasifikuje kao “ekstremističke”, dok se parlament priprema da pripadnicima tako okvalifikovanih organizacija zabrani učešće na parlamentarnim izborima u septembru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije