Povežite se sa nama

Vijesti

INSISTIRA NA VELIKOJ PROSLAVI: „Srpski svet“ i posrbljavanje Crne Gore važniji od epidemije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, mitropolit SPC Joanikije je i pored protivljenja čelnika bezbjednosnog sektora insistirao na velikoj proslavi, pa je pozvao preko 200 zvanica. Po aktuelnim epidemiološkim mjerama, nije moguće održati skup sa više od 50 osoba na otvorenom

Beogradska patrijaršija odgodila je, odlukom Sinoda SPC, ustoličenje patrijarha Porfirija u Peći zbog epidemioloških razloga, a istovremeno snažno insistira na ustoličenju mitropolita Joanikija iako je epidemiološka situacija u Crnoj Gori lošija od one na Kosovu.

Naime, 14. maja, kada je Sinod donio zvaničnu odluku o odgađanju ustoličenja Porfirija, prema zvaničnim podacima, na Kosovu nije bio zabilježen niti jedan slučaj kovida, dok je sedmodnevni prosjek bio – 31. U Crnoj Gori je na taj dan bilo 84 novozaražena, a sedmodnevni presjek je bio 93.

MJERE

Iz SPC je dan kasnije pojašnjeno da je odgađanje urađeno zbog epidemioloških mjera na Kosovu.

– Svečani čin ustoličenja predstojatelja Srpske pravoslavne crkve u Stavropigijalnom manastiru u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sjedištu Srpske pravoslavne crkve, odložen je do daljeg zbog epidemioloških mjera koje su na snazi – saopšteno je tada iz kancelarije Svetog arhijerejskog sinoda.

U pitanju je, očigledno, licemjerje Crkve Srbije jer su tada, kao i sada na Kosovu, bile znatno blaže epidemiološke mjere od onih u Crnoj Gori. Očigledno da se vrhu SPC, koji aktivno učestvuje u projektu ,,Srpski svet“, žuri da što prije ustoliči mitropolita SPC na Cetinju iz hegemonističkih razloga, ali ne i patrijarha na Kosovu.

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, mitropolit SPC Joanikije je i pored protivljenja čelnika bezbjednosnog sektora, insistirao na ogromnoj proslavi, pa je pozvao preko 200 zvanica jer će ustoličenje, shodno dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, biti na otvorenom. Prema aktuelnim epidemiološkim mjerama, nije moguće održati skup sa preko 50 osoba na otvorenom.

Kad su u pitanju trenutne epidemiološke mjere, one su i pored porasta broja oboljelih blaže na Kosovu nego u Crnoj Gori.

ODLUKE

Prema odluci Vlade Kosova, do 10. septembra, biće omogućen ulaz u noćne klubove, diskoteke i objekte u kojima se održavaju vjenčanja, porodične zabave… kapaciteta preko 100 ljudi samo sa potvrdom o vakcinaciji. U Crnoj Gori je do 50 osoba.

Pored potvrde o vakcinisanju, za ulaz je dovoljan i PCR negativan test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preležala koronu, kao i brzi test antigena koji nije stariji od 48 sati.

Kako je Pobjeda ranije javila, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije ustoličiće novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske crkve Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

To piše u protokolu – pozivnici koja je upućena gostima, najvećim državnim funkcionerima, ministrima, čelnicima vladajućih političkih partija, diplomatskom koru i predstavnicima sudstva i tužilaštva.

– Sveta arhijerejska liturgija koju služi njegova svetost patrijarh srpski, gospodin Porfirije biće održana u Cetinjskom manastiru, koji u nastavku ustoličava njegovo visoko preosveštenstvo mitropolita Joanikija – navodi se u pozivnici u koju je Pobjeda imala uvid i precizira da liturgija počinje u 9 sati u Cetinjskom manastiru.

Po završetku ustoličenja, po protokolu, biće održan svečani ručak u Vladičanskoj bašti ispred Cetinjskog manastira, što znači da Srpska crkva ne računa na proteste patriotsko-komitskih organizacija i građana koji već danima najavljuju okupljanja ispred Manastira.

Zanimljivo je da patrijarh Porfirije u Crnu Goru dolazi dan ranije, 4. septembra i da mu je svečani doček predviđen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

– Svečani doček patrijarha Porfirija je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Doksologija i velika večernja služba biće održana 4. septembra 2021. u 18 časova. Poslije večernje službe, biće održan svečani koktel u kripti Hrama – piše u protokolu.

Sabor Srpske pravoslavne crkve na zasijedanju održanom 29. maja izabrao je Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije