Povežite se sa nama

Vijesti

NEĆE BITI OKUPATORSKOG ČINA: Počinje 15 gandijevskih dana odbrane Cetinja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika u objektima koje je izgradila ili dobila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru, kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode – kazao je Predrag Vušurović

Protestom u prijestonici počinje 15 gandijevskih dana odbrane Cetinja, a ustoličenje Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog 5. septembra bilo bi simbol pristanka na okupaciju, poručeno je juče sa okupljanja na trgu ispred Lovćenske vile u tom gradu. Protesnom skupu je, prema zvaničnom saopštenju policije, prisustvovalo 4.000 građana, dok je po policijskoj procjeni, u koju je Pobjeda imala uvid, prisustvovalo 9.500 ljudi. Samo do podneva je u Cetinje ušlo 1.140 automobila. Početak skupa, koji je bio zakazan za 12 sati, odgađan je u dva navrata zbog toga što je policija onemogućila veliki broj građana iz Podgorice i Nikšića da dođu na Cetinje.

Građani su juče u prijestonicu počeli da dolaze u ranim jutarnjim časovima, pa su lokalni kafići i ostali ugostiteljski objekti bili popunjeni već oko 9 sati. Prepoznatljive pjesme o Crnoj Gori su odzvanjale od jutra gradom, a rijeke ljudi sa crvenim zastavama su krasile cetinjske ulice.

Protestanti su nosili transparente sa raznim porukama kao što su: „Lovćen neće pasti“, „Ođe sam jer me prevarila gadURA“, „DPS je nagrđen, nikakav, ali vi ste veća g…a“, „Mi smo NATO. Nijesmo ruska i srpska zemlja“, „Crna Gora nije teokratija“… dok je posjetioce Cetinja na ulazu u grad dočekao transparent sa natpisom „Tuđe nećemo, svoje ne damo, Cetinje“.

Foto: Stevo Vasiljević

Nekadašnji predsjednik omladine Liberalnog saveza Crne Gore Predrag Vušurović poručio je „da druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i nikad utapanje u srpski svet“.

OKUPACIJA

– Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika u objektima koje je izgradila ili dobila Crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljavamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru, kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode – kazao je Vušurović. Prema njegovim riječima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi je ustoličenje na Cetinju potrebno kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju. – Okupaciju onih što nas ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik, ni državu, ni crkvu, ni kulturu – kazao je on.

Foto: Stevo Vasiljević

Vušurović je, kako je kazao, u ime slobodnih građana Crne Gore saopštio da su se slobodnom voljom okupili na Cetinju, gnijezdu slobode koje to nije postalo čekajući da okupatori i domaći izdajnici odstupe, no srčano braneći ideale koji su Crnu Goru održali kroz vjekove.

– Danas smo izloženi svekolikoj diskriminaciji – etničkom čišćenju u institucijama, šikaniranju i vrijeđanju, skrnavljenju spomenika, progonu intelektualaca, negiranju nacionalne, kulturne, jezičke i vjerske posebnosti, te bjesomučnom propagandnom ratu čiji su centri u Beogradu i Moskvi, u kojem nas žele predstaviti uzurpatorima vjerskih prava onih koji su u Crnoj Gori pogazili sve ljudske i božije zakone – kazao je on.

DEKLARACIJA

On je potom pročitao Deklaraciju koja je aklamacijom usvojena na samom skupu.

1. Druge domovine do Crne Gore nemamo i nećemo dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimilaciju i utapanje u ,,srpski svet“.

2. Crna Gora može opstati kao evropska i euro-atlantska, građanska i sekularna država koja će uvažiti prava svih koji u njoj žive – bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost, jer je na tim načelima 2006. godine obnovljena Crna Gora.

3. Crna Gora je kroz istoriju bila utočište svima slobode ištućima, a današnji Crnogorci nijesu lažna nacija no vjerni baštinici slobodarstva koje su nam izborili preci.

4. Nećemo dopuštiti skrnavljenja crnogorskih svetinja koje su uzurpirali oni što ne priznaju ni Crnu Goru kao državu, ni Crnogorce kao naciju.

5. Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena multietnička harmonija; to je jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi.

6. Crna Gora je vjekovima dio evropske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za evropske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka.

NEDOSTOJAN

Vušurović je u govoru okupljenim građanima poručio Joanikiju Mićoviću da je on, koji je zaklet Beogradu, nedostojan da bude ustoličen u Cetinjskom manastiru, te da zavjet Crnojevića „sebe svjesnoj i nepobijeđenoj Crnoj Gori, koja neće njihov 5. septembar 2021. godine, ne da njihovoj kami u svoje srce!“

– Ne da ovom Joanikiju Mićoviću, što nastupa sa onima i za one sa kojima je i uz koje je, zavazda od tebe slobodne Crna Goro, poražene već jedan Joanikije nastupao i odstupio, samim ciljevima nedostojan… Ne da mu još toliko toga iz dubine tvojih vjekova, nedostojnom, samosvjesna i svoja Crna Goro, što si danas cijela – prijestonica… – kazao je Vušurović.

On se zapitao i zašto bi im davala, kad ima sve?

– Kad i mimo svega što ti je već otela i tek bi, Crkva Srbije ima i sve ono što joj za peti septembar treba! Od viška prava, vlasti, iskopane države, pete kolone do svojih svetinja! I srećno, i s anđelima sve i vama i našoj potuđenoj braći i sve i onima koji su vas poslali! S anđelima i s mirom svakome, ko ne priziva đavola… Eto Vam je mrski, poklekli diktator za svojega, Srpskoj crkvi tako teškoga vakta i režima, da bi vas, i mimo onakvih poreza, dodatno podrivao crnogorskim parama, naudio onakvim i onolickim Hramom u Podgorici. Crnogorska crkva je vjerovatno smišljeno bila zaštićena od takvog terora – poručio je Vušurović.

Foto: Stevo Vasiljević

Prema njegovim riječima, SPC-u je takvim darom isti Đukanović dao što im niko uzeti neće!

Foto: Stevo Vasiljević

– I ne bi, dok je Lovćena nad nama…Mi bi, i jesmo i dogodine i do u vječnost Crne Gore tu đe smo i đe planiramo vjekovati – svoji na svome! Kud ćeš veće simbolike nego da se Mićović, uprkos skromnim uslovima ustoliči u Hramu koji je za građansku i samosvjesnu Crnu Goru, a vjerovatno i cio svijet i sam Beograd, simbol stradanja srpske crkve i njenih vjernika u doskora slobodnoj i sekularnoj Crnoj Gori! Zaklonite i sebe i nas od vreline patriotizma građanske Crne Gore, iako smo mi hladne glave, za opšte dobro bratsko, kumimo Vas Bogom i svim što nam je zajedničko! Osvježilo je, nek Vas u miru i radosti, na svome sabere svježina podgoričkog avgusta i srećno Vam bilo nad vječnom kućom onog kojem je Beograd razidao sve što mu nije ostavio u katastru ili betonu – kazao je Vušurović.

Prvi ćemo, poručio je on, kao braća osjetljiva na višak prava, zakleta da poštuju, učena da vole i uprkos trudu Beograda i širom „sveta“, nevješta da mrze povodom ustoličenja namjesnika Crkve Srbije u podgoričkom Hramu Hristovog i njenog Vaskrsenja, koji je njoj i građen, uskliknuti sa ljubavlju – DOSTOJAN!

BLOKADA SAOBRAĆAJA

Gotovo sve policijske jedinice uključujući i posebnu bile su angažovane na putu Podgorica – Cetinje i u samom gradu.

Nakon skupa na trgu kod Lovćenske vile organizatori su pozvali okupljene građane da se prošetaju do ulaza u Cetinje i na kružnom toku blokiraju saobraćaj na 10 minuta u znak protesta zbog djelovanja policije na drumovima usmjerenog prema građanima koji su imali namjeru da dođu na okupljanje na Cetinju. Uprava policije je demantovala te tvrdnje i u reagovanju saopštila da su „netačne informacije koje plasiraju pojedini mediji da su građani bili spriječeni da dođu na Cetinje“.

Foto: Stevo Vasiljević

Ekipa Vijesti je doživjela neprijatnost jer grupa mladića novinarki Ljubici Milićević i kamermanu Dragu Matoviću nije dozvolila da se uključe uživo sa terena, prijeteći im da će im oduzeti i kameru. Nakon nekoliko minuta, ekipa se pomjerila s tog mjesta par metara i odradila uključenje.

Okupacija Cetinjskog manastira

Noć uoči protesta policija je postavila zaštitne ograde oko Cetinjskog manastira, juče ujutro su oko 10 sati u dvorište stigle i dvije marice sa pripadnicima specijalnih jedinica.

Međutim, osim sporadičnih posjeta novinarskih ekipa, Manastiru se protestanti nijesu ni približavali, osim što su na zaštitne ograde postavljene ruže i crnogorske zastavice. Uoči zakazanog početka skupa, na Cetinje su pristigle grupe građana iz Danilovgrada i Kotora, čiji je dolazak propraćen aplauzima i pjesmom. Skupu su prisustvovali i brojni političari iz opozicionih stranaka, ali i javne ličnosti te sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije