Povežite se sa nama

Vijesti

NEDOSTOJAN: Joanikije podržao Rakovićevo ,,konačno rješenje“ za Crnogorce

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U jednom momentu, njih 100 hiljada ostaće protiv nas 7,5 miliona! A onda će biti prilike da sa njima razgovaramo kako dolikuje – kazao je Raković, jasno praveći aluziju da će Crnogorci u Crnoj Gori biti – istrijebljeni

Koliko je iskren apel za mir mitropolita Crkve Srbije u Crnoj Gori Joanikija Mićovića, najbolje svjedoče dokazi o njegovoj podršci fašističkim zamislima i idejama iz Beograda. Na promociji knjige ,,Crnogorski separatisti“ srpskog istoričara i glasnogovornika velikosrpske ideje Aleksandra Rakovića, tadašnji vladika Joanikije je suštinski podržao fašistički nastup apologete ,,srpskog sveta“.

Crnogorskim separatistima, Raković je još juna 2019. godine uputio znakovitu poruku, u prisustvu dr Čedomira Antića i vladike Crkve Srbije Joanikija.

– U jednom momentu, njih 100 hiljada ostaće protiv nas 7,5 miliona! A onda će biti prilike da sa njima razgovaramo kako dolikuje – kazao je Raković, jasno praveći aluziju da će Crnogorci u Crnoj Gori biti – istrijebljeni.

Nije, doduše, precizirao koje će sve instrumente koristiti za ,,konačno rješenje“ Crnogoraca, ali valja razumjeti da je, po uzoru na nacističke ideologe, planirao neke radikalne poteze.

Govornik je bio burno pozdravljen, a sljedeći koji se obratio egzaltiranoj masi bio je – Joanikije Mićović. Ne samo da riječju nije osudio fašistički nastup Rakovića, već je poručio da je mnogo naučio od ,,mladog istoričara“.

– Raduje me kad ljudi od talenta i znanja postižu ovakve rezultate i kad se bave ovakvim temama kao što se bavi dr Aleksandar Raković. Mlad je čovjek, ali već više decenija se bavi temom Crne Gore i pravo da vam kažem dosta sam od njega naučio. I od onoga što sam pročitao iz njegovih naučnih radova i još više iz njegovih redovnih obraćanja javnosti – kazao je Joanikije.

Dvije godine kasnije, sada mitropolit Joanikije poziva na mir i jedinstvo, kako bi mogao da se ustoliči na Cetinju 5. septembra. Da li sveštenik SPC, ali i bilo koje druge crkve – onaj koji podržava ideju etničkog čišćenja i negira pravo na pripadnost crnogorskoj naciji – ima pravo da traži poštovanje Crnogoraca koje ne priznaje i za koje tvrdi, kao i njegov mlađi uzor Raković, da su – ,,feleričan narod“?

To je samo retoričko pitanje: koliko god popovi Crkve Srbije pojali i pripovijedali, ma koliko ustoličenja organizovali i ma gdje se to odigralo, na Cetinju ili u Podgorici, samo je jedna riječ za Joanikija Mićovića – nedostojan.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije