Povežite se sa nama

Društvo

NEDOSTOJNA AKCIJA: Hotel mogu zatvoriti, ali kako će Cetinje?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hotel ,,Grand“ je, prema informacijama Pobjede, bio potpuno bukiran za 3. i 4. septembar pa su, očito, ,,nadležni“ procijenili da je riječ o protivnicima ustoličenja Joanikija. Pitanje je, međutim, da li će uspjeti u namjeri da zatvore Cetinje ili će, možda, baš nakon ovakvih postupaka ulicama drevnog grada biti još više revoltiranih ljudi, spremnih da se bore protiv ponižavanja Crne Gore?

Uprava prihoda i carina naložila je juče zatvaranje restorana i kafea do devedeset dana u hotelu ,,Grand“ na Cetinju jer je inspekcijskom kontrolom utvrđeno da su izdata dva nefiskalna računa na ukupan iznos od – šest eura i da tri radnika nijesu imala obavezno socijalno osiguranje! Time se praktično onemogućava rad najvećeg cetinjskog hotela i svi će sadašnji gosti morati da ga napuste već danas, kao i novinarske ekipe koje su rezervisale sobe da bi pratile najavljeno ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija.

Već juče, nekoliko sati nakon rješenja o zatvaranju kafea i restorana, inostrani gosti hotela ,,Grand“, šezdesetak učesnika međunarodnog simpozijuma ,,Cetinjski filološki dani“ – iz Slovenije, Bugarske, Ukrajine, Poljske, Njemačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije – bili su prinuđeni da ga napušte.

DRŽAVNA BRUKA

– Nakon prvobitne informacije da moramo napuštiti hotel ili da možemo prenoćiti ali bez ishrane, konačno je odobren boravak do petka ujutro u devet časova. Ne želeći da učesnike simpozijuma izlažemo dodatnom poniženju i uznemiravanju, budući da su u holu policija i inspektori, odlučili smo da napuštimo hotel – saopštili su sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, organizatori međunarodnog simpozijuma.

Istovremeno, gosti koji su rezervisali sobe u hotelu ,,Grand“, poput novinarske i foto ekipe Pobjede, obaviješteni su da, najvjerovatnije, neće moći da im se obezbijedi smještaj za 4. i 5. septembar.

– Nikada do sada nije, nalogom jednog državnog organa, donijeta takva odluka koja praktično znači zatvaranje hotela. I to zbog jednog fiskalnog računa! Ovo je bruka za državu – kaže za Pobjedu iskusni turistički radnik koji je želio da ostane anoniman.

Ogorčeni su i organizatori međunarodnog simpozijuma, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, koji su saopštili da je ovaj događaj planiran i najavljivan u domaćim i inostranim medijima mjesecima unazad, te da sramotno odabrani tajming potvrđuje beskrupulozne namjere aktuelne vlasti u razračunavanju sa ustanovama i pojedincima koji se protive politici ,,srpskoga sveta“.

– Slika Crne Gore koju će nakon ovoga skandala naši inostrani gosti ponijeti sa sobom ćera nas da se stidimo sramote ove vlasti – ocijenili su oni.

AKCIJA I REAKCIJA

Slijed događaja i ponašanje državnih organa i institucija ukazuje da je akcija onemogućavanja rada hotela ,,Grand“ planski osmišljena i to baš pred najavljeno ustoličenje mitropolita Crkve Srbije 5. septembra.

Prema informacijama Pobjede, nagla poreska inspekcija i brzopotezno rješenje o zabrani rada ispisano je samo nekoliko dana nakon što je na upit ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova uprava hotela ,,Grand“ odgovorila da za vikend 4. i 5. septembra – nema slobodnih mjesta.

Nakon dva-tri dana ćutanja, stigla je 2. septembra inspekcija Uprave prihoda i carina i za samo nekoliko sati ustanovila „strašne“ malverzacije. I istog dana donijela rješenje!

Utvrđeno je da kontrolisani poreski obveznik ,,dana 02. 9. 2021. godine“ nije izdao fiskalni račun korišćenjem fiskalnog servisa. I to kakav račun: ,,1(jedan) espresso x 1,00E.2 (dva) coca cola x 1,50E što ukupno iznosi 4,00E i za drugim stolom: 2 (dva) espresso x 1,00E, što ukupno iznosi 2,00E, čime je postupio suprotno članu 10, Stav 1 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga…“

Ukupno 6 (šest) eura?!

Uz ,,senzacionalan“ nalaz da su tri radnika radila u kafeu i restoranu bez obaveznog socijalnog osiguranja, firma ,,Izbor Consalting“ iz Bara kažnjena je – do 90 dana zabrane rada.

Direktor hotela ,,Grand“ Vesko Pajević kazao je za Portal Analitika da su inspekcije dva puta ove sedmice dolazile i pregledale svu dokumentaciju koju, kako ističe, uredno vode tokom cijelog poslovanja.

Nasuprot tome, u Odsjeku za pružanje usluga poreskim obveznicima Uprave prihoda i carina su konstatovali da je ,,riječ o redovnim aktivnostima“.

KAKO ZATVORITI CETINJE

Ali, ne treba baš biti veliki poznavalac rada inspekcije u Crnoj Gori da bi se došlo do zaključka – ovakva drakonska kazna nije do sada viđena u crnogorskoj praksi.

Niti može biti tek slučajnost što se odbijanje uprave hotela ,,Grand“ da rezerviše za policiju sobe, poklapa sa iznenadnim naletom inspekcijskog nadzora. I što se sve to dešava – tri dana prije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije.

Da je riječ o redovnom inspekcijskom poslu, da je država zaista željela da kontroliše rad najvećeg hotela na Cetinju, to je moglo da se izvede makar jednom tokom jeka turističke sezone.

Ili je, možda, država htjela da – čak i po cijenu državnog poniženja – i na ovaj način spriječi one koji hoće da 5. septembra iskažu stav o postavljenju čelnika Srpske crkve na tron crnogorskog sveca?

Hotel ,,Grand“ ima 172 dvokrevetne sobe i osam apartmana sa ukupno 406 ležajeva, a prema informacijama našeg lista bio je potpuno bukiran za 3. i 4. septembar. Očito su neki ,,nadležni“ procijenili da je riječ o protivnicima ustoličenja Joanikija, pa su pokušali da im onemoguće boravak u prijestonici.

No, veliko je pitanje da li će se uspjeti u namjeri da se zatvori Cetinje ili će, možda, baš nakon ovakvih postupaka ulicama drevnog grada biti još više revoltiranih ljudi, spremnih da se bore protiv ponižavanja Crne Gore?

Udri muški, sve po zakonu

U rješenju Uprave prihoda i carina Crne Gore od 2. septembra, koje potpisuje inspektor Adnan Duković, propisuje se zabrana rada do 90 dana, zbog nefiskalnog računa od šest eura i zbog činjenice da radnici u kafani nijesu imali ugovore o radu, što će reći da im se ne plaća obavezno socijalno osiguranje.

Iako se inspektor poziva na propise, zanimljivije je kako ih je inspekcija tumačila u ovom jedinstvenom slučaju – izricanjem najteže kazne za prekršaj koji je prvi put konstatovan.

Naime, prema članu 24 Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, poreskom obvezniku se može izreći mjera zabrane obavljanja djelatnosti do 90 dana ili do otklanjanja razloga zbog kojih je zabrana izrečena, ukoliko ne ,,sprovodi postupak fiskalizacije na način utvrđen čl. 7 i 10, članom 11 stav 1, članom 12 stav 1, članom 14, članom 18, stav 1 i čl. 19 i 22 ovog zakona“.

Kako je ovim zakonom samo navedeno da se može – što će reći i ne mora obavezno – izreći i mjera zabrane rada, član 25 istog propisa precizira da se, na odnose koji nijesu posebno uređeni ovim zakonom, primjenjuju odredbe zakona kojim je uređen poreski postupak.

Član 131 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji precizira da se zabrana vršenja djelatnosti može izreći ako robu ne prati potrebna dokumentacija, ako se ne uplaćuje dnevni pazar, ako firma nema ugovore o radu ili ako se promet ne registruje preko fiskalne kase.

Pri tome, zabrana rada do 15 dana donosi se ako se nepravilnost utvrdi prvi put; do 90 dana ako obveznik drugi put učini istu grešku, a do godine ako to uradi i treći put.

To ponovo otvara pitanje: da li je svrha inspekcijskog nadzora bila zaista briga o poštovanju zakona u poslovanju ili – privremeni prekid rada, dok ,,ne prođe“ ustoličenje.

 

BROJNE REAKCIJE: Vidimo se na Cetinju!

Nakon što je naloženo praktično zatvaranje hotela ,,Grand“ i iseljavanje gostiju, uslijedile su brojne reakcije.

Socijaldemokrate Cetinja su istakle da su ,,potpuno jasne namjere Vlade i državnih organa koji na razne primitivne i banalne načine bezuspješno pokušavaju da unize slobodarsko Cetinje i emancipovanu Crnu Goru“.

– Zapamtite, Cetinje je uspjelo da se izbori sa mnogim avetima prošlosti.

Na Cetinju se vazda znalo ko je izdajnik i takve su Cetinje i istorija uvijek smještali đe im je i mjesto – na margine ljudskog dostojanstva. Varate se da možete ugasiti istinsku državotvornu luču slobode, onu pravu, cetinjsku i crnogorsku.

Proći će i ovo brukanje državnih organa, ali brljotina na licu onih koji ovo čine Cetinju nikada! Uvjeravamo vas da će Cetinje i cijela građanska, sekularna i antifašistička Crna Gora dati adekvatan odgovor ovakvom nezrelom ponašanju Vlade i državnih organa. Vidimo se na Cetinju! – poručili su iz Socijaldemokrata.

Potpredsjednik SDP-a Nikola Đurašković istakao je da je u pitanju državna represija prema Cetinju.

– Skandalozno postupanje državnih organa! Jasno je zbog čega zatvaraju hotel i da to nijesu razlozi koji su navedeni – naveo je Đurašković na Tviteru.

Reagovao je i Ljubomir Filipović, izvršni koordinator Građanske inicijative ,,21. maj“.

– Snažno osuđujem represivne mjere Vlade Crne Gore koja netransparentnim i podmuklim djelovanjem želi da osujeti protesno okupljanje na Cetinju, pa usput takvim djelovanjem opošljavaju i dovršavaju svoju misiju obračuna sa Fakultetom za crnogorski jezik i književnost – istakao je Filipović, naglašavajući da vlast ovakvim postupcima i ponašanjem samo raspiruje tenzije, dok pred diplomatama i stranom javnošću glume mirotvorce“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije