Povežite se sa nama

Društvo

NEJEDNAK ODNOS PREMA EPARHIJAMA: Porfirije ukinuo Amfilohijev Episkopski savjet ali je ostavio ,,svoj” u Hrvatskoj

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nepoznato je kad je Sabor SPC donio odluku da ne ukine Episkopski savjet u Hrvatskoj na čijem se čelu do skoro nalazio Porfirije Perić, ali takva odluka vrha Crkve Srbije otvoreno dovodi u pitanje odnos SPC prema državi Crnoj Gori ali i prema nasljeđu pokojnog mitropolita Amfilohija

Srpska pravoslavna crkva, odlukom Sabora iz 29. maja, ukinula je Episkopski savjet u Crnoj Gori ali ne i onaj u Hrvatskoj iako sa zvaničnim Zagrebom ima potpisan Temeljni ugovor 2002. godine – kazao je u emisiji ,,Argumenti“ na Javnom servisu mitropolit crnogorsko primorski Crkve Srbije Joanikije Mićović.

– Ukinut je Episkopski savjet (u Crnoj Gori) jer on u Ustavu nije zafiksiran, on je stvaran po potrebi. Sabor je našao za shodno da Episkopski savjet postoji i dalje u Hrvatskoj…Vjekovna je praksa da se episkopi jedne oblasti na kanonskom području SPC sastaju i donose odluke koje imaju značaja na lokalnom nivou. To ne mora da ima neku zakonsku osnovu jer je to prosto običaj od davnina – rekao je Joanikije.

Stav Joanikija se bitno razlikuje od zaključka Sabora Srpske pravoslavne crkve koji je 29. maja odlučio da ukine odluku o osnivanju episkopskih savjeta, što znači da se odnosi na sve episkopske savjete uključujući Crnu Goru, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

– Sabor je stavio van snage ranije saborsku odluku o osnivanju episkopskih savjeta u raznim crkvenim oblastima s obzirom na to da su ti savjeti i bili osnovani kao privremena savjetodavna crkvena tijela dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima, a danas, hvala Bogu, više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području, navodi se u saopštenju sa Sabora SPC koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Crkve Srbije.

Nepoznato je kad je Sabor SPC donio odluku da ne ukine Episkopski savjet u Hrvatskoj na čijem se čelu do skoro nalazio Porfirije Perić, ali takva odluka vrha Crkve Srbije otvoreno dovodi u pitanje odnos SPC prema državi Crnoj Gori ali i prema nasljeđu pokojnog mitropolita Amfilohija.

Odlukom Beogradske patrijaršije o ukidanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori je izvršena jaka centralizacija nove uprave Crkve Srbije a Mitropolija crnogorsko-primorska druga po rangu u SPC svedena je na nivo episkopije.

Osim toga, kako je pisala Pobjeda, novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije Mićović je ostao i bez titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

Kako je Pobjeda ranije objavljivala u seriji tekstova, Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori je konstituisan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojom je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle što nije ratno vrijeme niti su tada bile bilo kakve vanredne okolnosti.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije ali i patrijarh Pavle.

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao i činjenicom da mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine. Takav rasplet najavio je i Jonikije, koji je prije nego što je izabran Mitropoliju svrstao u red bilo koje episkopije SPC.

Po toj odluci Sabora iz 2006. godine Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i djelovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke. Po Odluci Sabora Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke. Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci kojom je Amfilohiju data nova titula a koja je novom odlukom Sabora sada ukinuta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije