Povežite se sa nama

Društvo

NEKE DRUGAČIJE TATE: Porođajima prisustvovalo 125 očeva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Porođajima u Kliničkom centru Crne Gore tokom ove godine prisustvovalo je 125 očeva, što je 51 slučaj više nego godinu ranije kada su 74 trudnice imale pratnju supruga, odnosno partnera na porođaju, pišu Dnevne novine.

U godini korone prisustvo porođajima u najvećoj zdravstvenoj ustanovi moguće je isključivo uz negativan PCR test.

“U 2021. godini do sada smo imali 125 slučajeva gdje su pratioci prisustvovali porođaju. U 2020. godini taj broj je bio oko 74. Da podsjetimo da je strogi režim zbog COV1D-19 pandemije bio na snazi od 16. marta do 30. juna 2020. godine. Takođe, tokom jula, avgusta i septembra iste godine bilo je svega tri, četiri slučaja prisustva porođaju”, saopštili su Dnevnim novinama iz Kliničkog centra.

U Porodilištu Klinike za ginekologiju i akušerstvo dozvoljeno je prisustvo supruga, odnos partnera ili jedne osobe po izboru trudnice porođaju još od januara 2014. godine.

Prvih godina tu uslugu su plaćali pratioci, a po odluci Upravnog odbora Kliničkog centra od jula 2017. godine, pratioci porođaju mogu prisustvovati besplatno.

Ipak, postoji procedura koju je prije ulaska u salu neophodno ispoštovati.

“Za ulazak u Porodilište neophodno je da suprug, odnosno partner pošalje mejl na sljedeće mejl adrese: marijana.bogavac@kccg.me ili porodiliste@kccg.me u kojem će izraziti svoju želju za prisustvo porođaju, a nakon toga će dobiti i uputstva. Suprug, odnosno partner mora imati negativan PCR test, a takođe sa sobom mora imati odštampanu mejl korespodenciju. Takođe, u Porodilištu mora nositi hirurški mantil, kaljače. Naravno, maska je obavezna”, pojašnjavaju iz Kliničkog centra.

Pratilac porođaju, kako dalje dodaju, boravi sa suprugom, odnosno partnerkom u sali za porođaj dok isti traje, poštujući kućni red.

“Ukoliko trudnica ili osoblje zahtijeva od njega da salu napusti iz nekog razloga potrebno je da tako postupi”, objašnjavaju.

Ukoliko se trudnice porađaju carskim rezom, prisustvo u sali nije omogućeno.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije