Povežite se sa nama

Društvo

NESTALI OPALI IZ TREZORA CENTRALNE BANKE: Podnijeta krivična prijava protiv Dakića, Žugića, Spajića i Sekulovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Alternativa Crna Gora podnijela je krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg guvernera Centralne banke Milojice Dakića i Radoja Žugića, kao i ministara finansija i socijalnog staranja i unutrašnjih poslova, Milojka Spajića i Sergeja Sekulovića, zbog, kako tvrde, navodnog pokušaja prikrivanja krivičnog djela krađe 5,7 kilograma poludragog kamenja iz trezora Centralne banke i pokušaja prodaje robe, koja je predmet krivičnog djela, u cilju sticanja protivpravne koristi.

Vlada je nedavno usvojila informaciju o postupku prodaje 28 kilograma poludragog kamena opala koji su oduzeti 2012. godine od Roberta Fanjeka i Antonija Vernona Strelenskog. Vlasnici opala su prijavili Branka Ćupića da neće da im vrati kamenje deponovano u hotelskom sefu, a nakon toga je vođen i sudski postupak kojim je utvrđeno da su dragocjenosti unijete u državu mimo propisa.

Jedan od vlasnika opala, Robert Fanjek u izjavi za “Dan” to negira i po dokumentaciji koju im je dostavio, unijeto je 33,8 kilograma opala.

Robert Fanjek tvrdi da su mu opali oduzeti prevarom iza koje stoji država, odnosno sistem, te da mu je prijećeno, da ukoliko bude previše talasao iz Crne Gore će izaći u limenom sanduku. On tvrdi da mu je prijatelj bliizak Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) prije par godina rekao da ga prisluškuju i prate.

– Ne mogu da kažem ime tog čovjeka, ali nemam razloga da mu ne vjerujem, jer se pokazao kao pouzdan. On mi je 2017. rekao da me prate i prisluškuju telefon. Pokušali su da me obeshrabre da ne tražim dokumenta. A mislim da ipak sve to ima veze sa DPS-om, a pod izgovorom zaštite nacionalnih interesa – istakao je Fanjek.

Navodi da je od 2012. tražio pomoć od svih državniih organa, sudova i tužilaštva, te da je vjerovao da će dobiti kooperaciju. Međutim, ispostavilo se da su, kako kaže, svi radili protiv njega.

– Mislio sam da će ti službenici raditi u korist pravde, ali sam shvatio da su radili protiv mene. Pokrenuo sam sudski postupak u Nikšiću, računajući da će oni drugačije postupiti, jer prvi put dobijaju predmet. Htjeli smo samo jednostavno da vratimo kamenje, bez komplikacija. Međutim, advokat koji je trebalo da me zastupa nije došao na prvo ročište i tužba je odbačena, kao da smo odustali. Naknadno mi je advokat rekao da joj je rečeno da je bolje za nju da se povuče. Dobijao sam poruke da ne pokušavam ništa, jer ništa neću dobiti. Čak mi je skretana pažnja da se zna kuda se krećem i da bi bilo dobro da budem oprezan. To je bilo kada je sve bilo u poodmakloj fazi, a na samom početku mi je rečeno da je bolje da ćutim, inače ću se vratiti iz Crne Gore u limenom kovčegu – kaže  Fanjek.

On ističe da ipak nije htio da ćuti, te da mu je jedan biznismen nudio pomoć uz odgovarajući novčanu nadoknadu.

– Međutim, i on je blizak bivšoj vlasti, pa je i on brzo odustao. Smatram da iza cijele stvari stoji država, odnosno njen vrh. Htjeli su po svaku cijenu da mi oduzmu opale, a to sam vidio i kada je jedna mlada tužiteljka, kada sam bio u sudu, rekla “Crna Gora je uzela vrijednost, imamo šansu da uzmemo vrijednost zbog carinskog prekršaja”. Ja sam njoj rekao “vi znate da je to moja imovina”, a ona je kazala da će da se ispita da li tu ima kriminala, na šta sam ja rekao da slobodno može. Pitao sam je da li će mi pomoći kao tužitelj, i ona je rekla “znaš li da mi ne treba da te primimo, budi zahvalan što te primam i kooperiram”. Ona je valjda dužna da pomogne – izjavio je Fanjek.

Fanjek smatra da su u oduzimanje opala umiješani vladini službenici, te da se u Crnoj Gori ne osjeća bezbjedno.

– Ali bezbjednost mi pružaju ljudi u inostranstvu. Svi u Evropi i Južnoj Africi znaju za moj slučaj. Znam da su moji opali i dalje u Crnoj Gori. Vidio sam ih 2017. godine poslednji put. Tražio sam da stavim sunđere s vodom, da se zaštite, ali mi nisu dozvolili. Sumnjam da se o njima vodi računa, tako da će šteta biti ogromna, sigurno milionska – istakao je Fanjek.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja povodom krivične prijave i prodaje opala, a s obzirom na to da jedan od vlasnika tvrdi da su mu prevarom oduzeti.

(DAN)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije