Povežite se sa nama

Vijesti

NIMANBEGU: Nećemo dozvoliti da budemo meta bilo čijih političkih kalkulacija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na postupke onih koji sprovode velikosrpsku politiku u Crnoj Gori imaćemo adekvatan odgovor i nećemo dozvoliti da budemo meta političkih kalkulacija bilo koga – poručio je poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu reagujući na najavu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića da će na osnovu podataka dobijenih popisom stanovništva sređivati birački spisak.

Time bi se, kako je Pobjeda ranije pisala, značajan dio albanske i bošnjačke dijaspore izbrisao sa biračkog spiska, jer u momentu održavanja popisa ne bi bili zabilježeni, ako nijesu u Crnoj Gori.

Nimanbegu je istakao da popis ne smije dovoditi u pitanje ostala prava građana, a posebno se ne može dozvoliti da ugrozi prava manjina.

– Ova Vlada je već pokušala da izmjeni zakon o registrima prebivališta i boravišta i nagovijestila da će raditi na „čišćenju biračkih spiskova“ – kazao je poslanik Albanske liste.

Elementi popisa koji se odnose na etničku pripadnost, vjersku i jezičku posebnost, dodao je, za albansku manjinu u Crnoj Gori su veoma važni, jer na osnovu tih karakteristika, kaže Nimanbegu, imamo istorijski diskriminatorske politike prema toj manjinskoj zajednici.

On se osvrnuo i na izjavu srpskog istoričara i jednog od ideologa velikosrpskog projekta „srpski svet“ Aleksandra Rakovića koji je za beogradske medije otkrio plan Beograda po kojem će rezultati predstojećeg popisa u Crnoj Gori pokazati da su Srbi relativna većina sa 40 odsto.

– Istoričari kao što je Raković su pravi reprezenti velikosrpske politike koji ne odustaju od njihove dvovjekovne namjere da sa manjinama, a posebno Albancima, „raskrste“ jednom za svagda – naglasio je Nimanbegu.

Sigurno je, dodaje on, da će politika čiji su reprezenti Mandić i Raković, nastaviti sa sprovođenjem velikosrpskih ideja, a popis, koji bi doveo do nacionalnog inženjeringa i „brisanja manjina“, samo je jedan od instrumenata za ostvarivanje tog cilja.

Od pojedinaca iz Vlade, naglašava, očekuju demagoške floskule koje će umanjivati značaj i realnu opasnost koju stvara diskurs srpskih političkih predstavnika, ali se nadaju, zaključuje Nimanbegu, da će evropski partneri sa pažnjom pratiti ovu problematiku.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije