Povežite se sa nama

Društvo

NOVA LABORATORIJA: Hitni nalazi gotovi za manje od sat

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hitni pacijenti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kojima je potrebna analiza Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku (CKLD) imaće gotove nalaze za manje od sat. To je poručila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, nakon otvaranja renoviranog centra u okviru KCCG.

“Kada se govori o otvaranju ili renoviranju određenih objekata, često se, u tome, propusti odgovor na pitanje – šta to, životno, znači za građane. Otvaranje renoviranog CKLD, koja je, u šta će se uvjeriti svako ko u nju kroči, na svjetskom nivou, znači da će hitni pacijenti za manje od sat da dobiju sve analize koje su zatražene, što je posebno važno kod hospitalizovanih pacijenta, posebno pacijenta u Urgentnom centru, gdje je brz i pouzdan nalaz nekad i životno važan“, istakla je Borovinić Bojović.

S druge strane, ambulantni pacijenti dobijaju proširenu paletu laboratorijskih pretraga.

Uskoro PCR laboratorija

“Kao ljekar, znam da je pacijentima nužan npr. S100, odnosno tumor marker. Ili kalprotektin. Od sad će ih imati u KCCG i više neće morati da troše novac kod privatnika“, kazala je Borovinić Bojović.

Podsjetila je da je renoviranje i implementacija projekta počela u novembru prošle godine, u jeku pandemije, te da realizaciju nije ništa zaustavilo.

Najavila je da će i Klinički centar ubrzo dobiti PCR laboratoriju čime će, kao i do sada, ova ustanova ostati noseći stub kompletnog crnogorskog zdravstvenog sistema.

Laboratorija vrijedna tri i po miliona dobijena za inicijalinih pet hiljada

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović objasnila je da je laboratorija, koja sa renoviranjem i doniranom opremom vrijedi tri i po miliona eura, inicijalno dobijena investicijom od pet hiljada eura.

„Ovo smo postigli tako što ćemo naredne četiri godine kupovati reagense, koji nam inače trebaju, od ovlašćenih zastupnika“, objasnila je Radulović.

Dodatna vrijednost je oprema koja nije bila predviđena predviđena tenderskom dokumentacijom.

„To su hladna soba, server soba, veći bolnički prijem, rekuperacija vazduha – ušteda u ljetnjim mjesecima smanjena potreba za klimatizacijom, potpuno nov razvod struje, nova eloksirana bravarija, specijalna medicinska rasvjeta, nove rampe za invalide i slično“, kazala je ona.

Osim toga, renovirani CKLD uštedjeće novac: „Otvaranjem renoviranog CKLD, smanjićemo troškove usljed smanjenja broja epruveta koje će se koristiti za hitne uzorke i za uzorkovanje kod testova opterećenja, sa tendencijom daljeg smanjenja kada se pređe u cjelosti na jednu epruvetu za biohemiju i imunohemiju. Biće smanjeni troškovi kontrolnog materijala, kalibratora, smanjiće se računi za struju, vodu, medicinski i komunalni otpad…“.

Za manje novca – više usluga

Direktorica CKLD dr Nevena Terzić Stanić objasnila je da CKLD podrazumijeva najsavremeniji koncept organizacije procesa rada laboratorije.

“Poboljšava se kvalitet organizacije procesa rada, kvalitet pružanja usluge i validnosti i tačnosti konačnih rezultata nalaza, isključivanjem uticaja ljudskog faktora u radu sa uzorcima smanjuje mogućnost pravljenja greške, skraćuje se vrijeme dostupnosti rezultata analiza i redukuju se troškovi potrošnje. Dakle, za manje novca – dobićemo više i kvalitetnijih usluga“, navela je ona.

Dr Milena Lopičić, specijalista mikrobiologije u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, posjetila je bolnicu San Giovanni addolorata u Rimu.

“Zaista je nestvarno! Nedavno sam imala priliku da posjetim jednu od najstarijih i najvećih bolnica u centralnoj Italiji, San Giovanni addolorata u Rimu. Bila sam impresionirana njihovom laboratorijom i pomislila da je za nas to nedostižno. Samo godinu nakon posjete, naša zemlja može da se pohvali sa ponosom da će imati jednu sotisficiranu i robotizovanu laboratoriju. Zbog toga sam veoma srećna. Poželjela bih uspješan rad timu u koji verujem, na čelu sa izuzetnom dr Nevenom Terzić-Stanić i direktoricom dr Ljiljanom Radulović”, zaključila je dr Lopičić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije