Povežite se sa nama

Društvo

NOVA S: Joanikije će naslijediti Amfilohija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović, postaće novi mitropolit crnogorsko-primorski, odnosno nasljednik svog duhovnog oca Amfilohija Radovića i defakto drugi čovjek Srpske pravoslavne crkve, dogovoreno je uoči održavanja Svetog arhijerejskog sabora, saznaju novine Nova, a prenosi portal Nova S.

Vrh SPC donio je nezvaničnu odluku da Joanikije bude prvi i jedini predlog za novog mitropolita crnogorsko-primorskog, a na episkopima će biti da svojim glasovima potvrde podršku koja je, kako navode izvori Nove S, neupitna.

“Niko neće nametati vladikama da glasaju sa Joanikija i to uopšte nije ideja. On će biti predložen i gotovo sigurno izabran na to mjesto, jer su naši arhijereji svjesni da ne postoji pozvanija osoba da naslijedi Amfilohija na čelu Mitropolije u Crnoj Gori”, navodi sagovornik  Nove iz Patrijaršije.

Taj izvor dodaje da je patrijarh Porfirije veoma blagonaklon prema ideji da Joanikije postane mitropolit i da će podržati ideju da on bude izabran.

“Patrijarh je mudar čovjek i svestan je za vjerni narod Crne Gore Joanikije već mitropolit, odnosno jedino pravo rješenje za to mjesto. Njih dvojica su izuzetno dobrim odnosima i nema sumnje da će on stati iza Joanikija”, objašnjava sagovornik Nove i dodaje da signali koje šalje srpska vlast ukazuju da ni oni nemaju ništa protiv da predstavnik SPC u Crnoj Gori bude Joanikije.

“Ipak, najvažnije je da episkop budimljansko-nikšićki ima podršku patrijarha. Poznavajući Porfirija, siguran sam da bi on tu odluku, ukoliko smatra da je najbolja, donio nevezano da li je vlast za ili protiv Joanikija kao mitropolita. Da su nekim slučajem protiv, vjerujte da bi Porfirije pronašao način da im objasni zbog čega je to najbolje rješenje”, ističe on.

Joankije: Prepuštam Saboru da donese najbolju odluku

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči početka zasijedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom tijelu prepušta da donese najbolje rješenje o tome ko će naslijediti mitropolita Amfilohija.

“Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rješenje“, rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Ko je Joanikije

Nakon smrti mitropolita crnogorosko-primorskog Amfilohija, episkop budimljansko nikšićki Joanikije je figurirao kao najozbiljniji kandidat za njegovog nasljednika. Vjerni narod u Crnoj Gori i sveštenstvo od starta je bilo nepodijeljeno u stavu da bi upravo on morao da bude taj koji će preuzeti brigu o Crkvi u Crnoj Gori.

Na to mjesto Joanikija preporučju brojne okolnosti – bliska saradnja sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem, visok ugled koji uživa među vjernicima i sveštenstvom u Crnoj Gori, a naročito njegova aktivna uloga u prošlogošnjim litijama protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Rođen je 20. aprila 1959. godine u Velimlju (Banjani). Gimnaziju je završio u Nikšiću, da bi potom diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990. godine, a godinu dana kasnije je rukopoložen u čin jeromonaha (17. februara 1991. godine). Tada je i postavljen za v.d. nastojatelja manastira Savina. Već naredne godine, 01. septembra 1992, Joanikije je postavljen za nastojatelja Cetinjskog manastira, nastavnika i glavnog vaspitača u novoobnovljenoj Cetinjskoj bogosloviji. Septembra 1995. godine unaprijeđen je u čin protosinđela i postavljen za v.d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski sabor na redovnom zasijedanju u maju 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane patrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasijedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sjedištem u Đurđevim Stupovima u Beranama i za njenog administratora postavio tadašnjeg vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije