Povežite se sa nama

Vijesti

NOVAKOVIĆ-ĐUROVIĆ: Popis stanovništva kad se steknu uslovi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Popis stanovništva trebalo bi održati onda kada se za to steknu uslovi, u skladu sa zakonima i evropskim standardima, ocijenila je politička direktorica Građanskog pokreta URA Ana Novaković-Đurović

„Popis stanovništva za URA je redovna obaveza države koju treba sprovesti kada se za to steknu svi neophodni uslovi u skladu sa domaćim i EU procedurama. Svaki predlog zakona, u skladu sa Zakonom o državnoj upravi i podzakonskim aktom, mora proći javnu raspravu u trajanju od najmanje 20 do 40 dana“, rekla je Novaković-Đurović.

Najavljeni Zakon o popisu stoga, kako je istakla, ne smije biti izuzet iz ove procedure.

„Potreba za javnom raspravom već je opravdana, jer se u javnosti postavljaju opravdana pitanja, kao npr. zašto su izostavljena pitanja u vezi sa osobama sa invaliditetom. Veoma je sporno što je nacrt zakonskog teksta dat na izjašnjenje članovima Savjeta statističkog sistema sa rokom od 24h. Ne postoji objektivni razlog za ovu hitnost, on može biti samo politički“, kazala je ona.

URA, kako je istakla, ne podržava kršenje zakona i narušavanje načela transparentnosti i ne vidi razlog žurbi za sprovođenje popisa.

„Popis treba tretirati kao obaveznu statističku aktivnost države, a ne kao teren za afirmisanje identitetskih pitanja i produbljivanje podjela. Ukoliko se nekom samo iz političkih razloga žuri sa popisom, kako bi se on stavio u svrhu novih prebrojavanja nacionalnih krvnih zrnaca i raspirivanja podjela, i ukoliko se u tome planiraju kršiti zakoni i procedure, URA u tome neće biti saučesnik“, rekla je Novaković-Đurović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
09.09.2021. 14:47

URA-ši nece dati popis nabrzinu „popis kad se steknu uslovi“ –To je prva varijanta, ura neće dat…ADA ČUŠ—
Drtan ce popis povezati sa kriminalom i DPS-om -druga varijanta saopstenja —
odrzat ce se…nažalost NE pitaju se ama bas NIŠTA…
/ kriv je osnivač ure , što nađe ove baksuze po CG,osnovao je onu „pozitivnu“—sa sve minusima po CG/

Sponzor

Najčitanije