Povežite se sa nama

Integracije

NOVI NON-PEJPER RUKOVODSTVU EU: Pet članica EU traži veću podršku Zapadnom Balkanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Četiri države „Višegradske grupe“ – Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, kao i Austrija, uputile su novi non-pejper rukovodstvu Evropske unije, koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Pozivajući se na diplomatske izvore, sarajevski portal Klix je objavio da se taj dokument ne bavi pitanjem granica, već traži od Evropske unije veću podršku cijelom Zapadnom Balkanu.

Ministri spoljnih poslova tih država traže i da se zemlje i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Evropske unije jer, po njihovom mišljenju, imaju pravo te treba da imaju i mogućnost da kažu svoje stavove o budućnosti Evropske unije, s obzirom na perspektivu prijema u nejno članstvo.

„Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude dio inicijative Konferencija o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka“, navodi se u tekstu.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković potvrdila je informaciju o non-pejperu kazavši da je upoznata sa sadržajem koji smatra izuzetno značajnim i da ga treba pozdraviti.

„Zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina, kao i ostale države regije, imaju jasnu perspektivu članstva“, kazala je Turković.

Dodala je da je „BiH suštinski oduvek dio Evrope“, a sada je „u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države“.

„Želja tih pet država (Višegradske grupe i Austrije) da u razgovore o budućnosti EU uključe i države koje će u dogledno vrijeme postati članice, važan je signal da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu. Istovremeno, to je dobro i za EU koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna“, ukazala je Turković.

Inicijativa grupe država bi, kako je najavljeno, trebalo da bude upućena rukovodstvu Evropske unije, uključujući i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije