Povežite se sa nama

Globus

NOVI ZAKON U SJEVERNOJ KOREJI: Stroge kazne za gledanje stranih filmova, stranu odjeću i sleng

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sjeverna Koreja nedavno je uvela novi zakon kojim želi suzbiti bilo kakav strani uticaj, strogo kažnjavajući sve one koji kod sebe imaju strane filmove, stranu odjeću ili ako govore sleng.

Yun Mi-so je ispričala kako je imala 11 godina kada je prvi put vidjela da su vlasti pogubile muškarca zato što je kod sebe imao južnokorejsku dramu. Njegovo pogubljenje moralo je da gleda čitavo susjedstvo.

„Da niste, to bi se smatralo izdajom“, rekla je za BBC iz svog doma u Seulu.

„To nikada neću zaboraviti. Još uvijek vidim kako mu teku suze. Vezali su mu oči, ali je povez bio potpuno natopljen suzama. To je za mene bilo traumatično. Stavili su ga na kolac i svezali, a zatim ustrijelili“, dodala je.

Rat bez oružja

Zamislite da ste u neprekidnom lockdownu, bez interneta, bez društvenih medija i sa samo nekoliko televizijskih kanala koji su pod strogim nadzorom države – to je život u Sjevernoj Koreji, piše BBC.

A sada je vođa te zemlje odlučio ići korak dalje te je uveo novi zakon protiv takozvane „reakcionarne misli“. Svakome koga uhvate s velikom količinom videosadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Država ili Japana čeka smrtna kazna, a onima koji gledaju takve snimke prijeti 15 godina zatvora.

Nedavno je Jong-un napisao poruku preko državnih medija u kojoj poziva Ligu mladih da prduzmu mjere protiv „individualističkog, antisocijalističkog ponašanja“ među mladima. Sada želi da zaustavi upotrebu stranih izraza, frizure i odjeće za koje je rekao da su „opasni otrovi“.

Politički analitičari smatraju da sjevernokorejski vođa pokušava zaustaviti vanjske informacije koje dolaze do naroda Sjeverne Koreje jer život u zemlji postaje sve teži. Zemlja je sada, nakon zatvaranja granica zbog pandemije, odsječena od vanjskog svijeta više nego ikada prije. Skoro je u potpunosti zaustavljena trgovina sa susjednom Kinom i dotok zaliha.

Krijumčarenje filmova

Prijašnje zabrane samo su pokazale kako sjevernokorejski narod može biti snalažljiv i kako već ima razvijen sistem krijumčarenja stranih filmova iz Kine.

„Krijumčareni filmovi iz Kine na USB stickovima sada su uobičajeni poput kamenja; lako ih je prikriti, a imaju i lozinku“, rekao je Čoi Jong-hun, prebjeg iz Sjeverne Koreje.

„Ako tri puta zaredom unesete pogrešnu lozinku, USB briše sadržaj. Ako je sadržaj posebno osjetljiv, možete čak postaviti da se sve obriše nakon prvog pogrešnog unosa lozinke“, dodao je.

„Prvo je kazna bila otprilike godinu dana u radnom logoru“

Mi-so se prisjeća kako su se njeni susjedi snalazili i uz veliki trud nabavljali strane filmove.

Kazala je kako su jednom uzeli akumulator za automobil i priključili ga na generator kako bi dobili dovoljno električne energije za napajanje televizora.

„Prvo je kazna bila otprilike godinu dana u radnom logoru, no to se promijenilo u više od tri godine u logoru. Trenutno, ako idete u radne kampove, tamo je više od 50% mladih koji su tamo završili jer su gledali strane videosadržaje“, kazao je Čoi.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije