Povežite se sa nama

Politika

NOVINE U BS-U: Generalni sekretar umjesto političkog direktora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U susret Kongresu Bošnjačke stranke (BS) 13. juna, osim što će biti izabran novi predsjednik partije, pripremljen je i nov statut kojim se uvodi niz novih odredbi, a koje će doprinijeti boljem i kvalitetnijem vođenju partije i funkcionisanju unutar partije.

Jedna od osnovnih novina je što se uvodi funkcija generalnog sekretara, umjesto dosadašnje političkog direktora.

Dan saznaje da se formira i generalni sekretarijat, koji će u okviru tog tijela, na osnovu unutrašnje sistematizacije imati sekretarijate za određene oblasti.

Dosadašnji politički direktor partije je bio dugogodišnji funkcioner stranke Suljo Mustafić, koji je od strane nekoliko odbora i predložen za novog predsjednika, a koji se na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora odrekao te kandidature, pa je odlučeno da Ervin Ibrahimović bude jedini kandidat za novog lidera stranke.

Kako se Bošnjačkoj stranci često prepisivalo da je stranka u kojoj nepotizam dominira, novim Statutom je i to pitanje riješeno.

„U cilju sprečavanja nepotizma u organu stranke, na istom nivou organizovanja, ne mogu biti funkcioneri koji su srodnici u prvoj liniji i pobočnoj do drugog stepena srodstva, srodnikpo tazbini do prvog stepena srodstva, bračni i vanbračni supružnik, kao i član zajedničkog domaćinstva“, navodi se u Statutu.

Bošnjačka stranka ima Politički savjet, kao savjetodavno tijelo. Predsjednika Političkog savjeta bira Glavni odbor. Nadležnosti Političkog savjeta BS su izdomena razmatranja ključnih političkih, nacionalnih, društvenih, idejnih pitanja, koja su od važnosti za definisanje političkih pravaca djelovanja BS-a.

Sastav Političkog savjeta BS-a određuje se posebnim aktom koji na predlog Predsjedništva donosi Glavni odbor.

Još jedan od noviteta je i Sud časti BS.

„Sud časti rješava o svim spornim pitanjima u BS-u i rješava po žalbama na odluke o isključenju iz članstva, odluke o opozivu sa stranačke funkcije, odluke o opozivu sa javnih funkcija u organima vlasti ili drugim javnim rukovodećim funkcijama, odluke o utvrđivanju liste kandidata za izbore u organe BS ili organe vlasti i druge rukovodeće ili javne funkcije, kršenje izborne procedure i druge neregularnosti u izbornom procesu, izborne rezultate“, predviđeno je novim statutom partije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije