Povežite se sa nama

Društvo

OBNOVLJEN UGOVOR: Osiguranici u Zagreb na transplantaciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je za Dan da će obnova saradnje na transplantacionom programu sa Hrvatskom znatno doprinijeti unapređenju te oblasti u Crnoj Gori, što će konkretno značiti uvođenje novih metoda liječenja kod nas, ali i upućivanja naših državljanja u Zagreb na najzahtjevnije transplantacije. Jedna od takvih je i presađivanje matičnih ćelija.

Ona je istakla da su u resoru na čijem je čelu u posljednje pola godine intenzivno radili kako bi što prije obnovili ugovor sa međunarodnom organizacijom Eurotransplant, čija je članica i Hrvatska, što će omogućiti našim građanima da budu na njihovim listama čekanja za transplantaciju organa. Države članice Eurotransplanta dužne su da recipročno učestvuju u obezbjeđivanju organa.

Ugovor sa Eurotransplantom je istekao 2019. godine i od tada nije obnavljan. Na pitanje zbog čega prethodna vlast to nije učinila, Bojović Borovinić je odgovorila da su to objašnjavali situacijom sa pandemijom virusa korona.

Crna Gora je 4. septembra 2018.godine postala članica Eurotransplanta, neprofitne organizacije koja posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama. Iste godine, u Kliničkom centru Crne Gore obavljene su tri kadaverične transplantacije, odnosno presađivanje organa sa preminule osobe. Operacije su vodili stručnjaci iz Hrvatske. Tada su saopštene optimistične prognoze da su stvoreni uslovi za veću dostupnost organa za naše građane preko Eurotransplanta, ali i da Klinički centar Crne Gore postane regionalni centar za transplantacije.

Ministarka zdravlja, koja je nedavno boravila u Hrvatskoj, gdje je dogovorena obnova saradnje na programu za transplantaciju organa, juče je najavila da će sa hrvatskim ministarstvom zdravlja u narednom periodu potpisati memorandum o saradnji. Ona nije mogla da precizira rok za početak saradnje.

“Dogovorili smo saradnju u oblasti doniranja i transplantacije organa, kao što su prenos znanja i razmjena iskustava, sa ciljem osposobljavanja kadrova i uvođenje novih metoda liječenja u Crnoj Gori, doniranje i presađivanje organa, ECMO, MARS, srčane pumpe, intenzivističke procedure i druge. Dogovorili smo i saradnju između Kliničkog centra u Podgorici i Kliničko-bolničkog centra u Zagrebu u područjima od posebnog interesa. Konkretno, posebnim ugovorom biće regulisano presađivanje bubrega, srca, jetre, pluća i matičnih ćelija”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je pojasnila da je u ovom trenutku veoma bitno što su od Eurotransplanta dobili pozitivno mišljenje na ispunjavanje uslova u preciznom i zahtjevnom procesu.

Po riječima Borovinić Bojović, zakon o transplantaciji riješiće brojne probleme u ovoj oblasti.

“Taj zakon nikada nije izglasan. Mi smo ga doradili i očekuju nas dalje aktivnosti u tom dijelu. Naš zadatak je i da građanima približimo značaj doniranja organa kroz odgovarajuću kampanju, koja će takođe uslijediti”, kazala je ministarka zdravlja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije