Povežite se sa nama

Turizam

OBORENI REKORDI: Na Durmitoru više od sto hiljada turista

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gotovo da nema evropske države iz koje nema gostiju u durmitorskom kraju, parkinzi su pretijesni, a najveća gužva je, uobičajeno, prema Crnom jezeru. Sa obje strane puta koji vodi ka najprometnijem ulazu u NP Durmitor parkirani su automobili i autobusi. Čak je i na skijalištu Savin kuk dobra posjeta, jer mnogi sunčane dane iskoriste za panoramsku vožnju. Ugostiteljski objekti u podnožju u prosjeku dnevno imaju oko 300 gostiju

Domaći i inostrani turisti „okupirali“ su Durmitor. Trend odlične posjete u julu nastavljen je i u ovom mjesecu, pa bi se moglo desiti da budu oboreni rekordi i iz pretprošle godine, a ona je po broju noćenja na Žabljaku bila rekordna.

Po statistici koju vode u lokalnoj turističkoj organizaciji, u prvoj polovini avgusta bilo je čak 27 odsto više turista nego u istom periodu 2019. godine.

Direktorica Vanja Krgović-Šarović kaže da imaju bolju prijavu i bolju naplatu turističke takse, pa su više nego zadovoljni. Gotovo da nema evropske države iz koje nema gostiju u durmitorskom kraju, parkinzi su pretijesni, a najveća gužva je, uobičajeno, prema Crnom jezeru. Sa obje strane puta koji vodi ka najprometnijem ulazu u NP Durmitor parkirani su automobili i autobusi, pa čak je i na skijalištu Savin kuk dobra posjeta, jer mnogi sunčane dane iskoriste za panoramsku vožnju. Ugostiteljski objekti u podnožju skijališta dnevno u prosjeku imaju oko 300 gostiju.

NP Durmitor već je posjetilo više od stotinu hiljada ljudi, procentualno gledano to je za desetak odsto manje nego u 2019. godini koja se služi kao reper turističkim poslenicima ne samo na Primorju već i sjeveru Crne Gore.

I hotelijeri su zadovoljni, popunjenost je dobra, traži se krevet više i u privatnom smještaju. U nebo svi gledaju i nadaju se toplim danima, jer poznato je da prve kiše na kraju ljeta rastjeraju turiste. No, vjeruju turistički radnici i da se pandemija neće ponovo „zahuktati“, tim prije što će ovom sezonom, ma koliko dobra bila, samo pokriti gubitke iz prošle.

Minuli vikend je i na Žabljaku bio kišan, pa je manje bilo domaćih posjetilaca, a stranci odustaju od boravka u prirodi i manje se kreću.

Miraš Vuković iz žabljačkog Udruženja ugostitelja i hotelijera zadovoljan je. Kaže da konkretno njegov restoran bilježi rezultate slične pretprošlogodišnjim.

– Na Žabljaku kad ima sunca ima i gostiju, a ovog ljeta nije falilo toplih dana. Imamo dobre nejave i dosta rezervacija za septembar, ali umnogome ćemo zavisiti i od novih epidemioloških mjera koje se očekuju početkom narednog mjeseca. U septembru su naši gosti većinom stranci, oni koji ne vole gužve i odlični su vanpasionski potrošači. Recimo, 2019. godine je bilo toplo u septembru i oktobru, temperature se nijesu spuštale ispod 20 stepeni, pa smo imali sjajnu posjećenost čak do polovine novembra – riječi su Vukovića.

Nema na Žabljaku niko preciznu statistiku, ali primjetno je, kažu, da ove godine ima manje Izraelaca, Njemaca i Rusa u poređenju s prethodnim sezonama. Uobičajeno, česti gosti su Francuzi i Belgijanci, Estonaca i Čeha je više, pa i turista iz Indije.

Vukovića raduje što ove sezone imaju dosta i tranzitnih turista.

– Kada govorimo o posjetiocima iz regiona, raduje nas što su se ove sezone mnogi odlučili da ka Primorju idu preko Pljevalja. Dakle, oni su u proputovanju na Žabljaku, u povratku sa Primorja takođe se zadržavaju, neki i prenoće, ali mnogi makar ručaju, a u to vrijeme stranci su u planini, na raftingu, ziplajnu, na biciklu… To je dobro za sve ugostitelje i mislim da bi trebalo narednih sezona da osmislimo programe koji će doprinijeti još boljoj ponudi te vrste – zaključuje Vuković.

Bjelasica

Četvrtina gostiju u Kolašinu su bili stranci

Prethodna dva mjeseca bilo je prave turističke gužve koju nijesu pratile očekivane brojke. Aleksandar Vlahović, direktor lokalne turističke organizacije, priznaje da je bilo posla i da je imalo o čemu da se „priča“…

– Tokom jula popunjenost hotelskih kapaciteta u gradu je bila približno oko 80 odsto. U prvoj polovini avgusta popunjenost u hotelskom smještaju i dijelu privatne apartmanske ponude i privatnog smještaja, znala je da se približi i stoprocentnoj. Kada govorimo o strukturi, onda je ubjedljivo najviše domaćih gostiju. Skoro 75 odsto „naših ljudi“ je izabralo Kolašin za ljetovanje, a među njima je najviše Podgoričana i gostiju sa Primorja. Jedna četvrtina dosadašnjih gostiju su stranci. Zanimljivo je da ih je najviše bilo iz Izraela koji u svojim agencijskim turama imaju nezaobilazan Kolašin, ali ih maršrute vode i kroz atraktivne krajolike naše opštine. Nakon Izraelaca, najviše gostiju je bilo iz zemalja regiona – kazao je Vlahović.

Jedan od elemenata koji generišu kolašinsku turističku priču je – hotel ,,Bjanka“.

– Uz sve raznovrsnosti ponude hotela, imali smo i aktivnu cjenovnu politiku gdje smo davali praznične aranžmane, vikend aranžmane, bilo je prostora i za određene popuste. Tako smo došli do toga da u avgustu imamo 90 odsto prosječne popunjenosti. Dominiraju domaći gosti a kada su u pitanju inostrani, najviše ih je bilo iz Izraela, Francuske i Srbije. Imamo najave za septembar i tu se dominantno radi o individualnim gostima i seminarima, naravno ako dozvoli epidemiološka situacija – objasnili su iz hotela ,,Bjanka“.

Pogled ka turističkom septembru i oktobru definitivno zavisi od korona brojeva i korona (ne)odgovornosti. Kolašinski turistički radnici koji se bave džip safarijem, bilo da sami organizuju ture ili iznajmljuju svoja vozila agencijama, pričaju da su nekada upravo septembar i oktobar bili najbolji turistički mjeseci za njih. Gosti, pogotovo iz inostranstva, ne vole vožnje po planinama kada ugrije, a tokom jula i avgusta su na drugim destinacijama. Sačekaju da „zaladi“ na planini, da krenu one žute boje i počinju sa vožnjom po planinama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije