Povežite se sa nama

Društvo

OBRAD PAVLOVIĆ: Na Cetinju nema zdrave dobrodošlice za Zdravka

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

OMNIA TEMPUS CLODIOS NON OMNIE CATONES FERT!“ Svako doba stvara Klodije (nevaljalce) ali ne svako i Katone (čestite ljude)!

„Nesumnjivo svaka generacija smatra se predodređenom da obnovi svijet. Moja međutim zna da to ne može učinitii. Ali njen zadatak je možda veći, – sastoji se uspriječavanju nestanka svijeta. Ona je našljednik izopačene istorije, u kojoj se miješaju propale revolucije, poluđela tehnika, mrtvi bogovi i iscrpljene ideologije, u kojima osrednje moći, koje danas mogu sve da unište nijesu ubjedljive; u kojoj se inteligencija poniđava sve dok se ne stavi u službu mržnje i ugnjetavanja…“(Ernesto Sabato „PRIJE KRAJA“)
Nakon završetka „Podgoričke skupštine“ tog najsramnijeg akta u istoriji, a bogami i geografiji Crne Gore, izgovorio je Savo Fatić najblasfemičnije riječi – da više nema Crnogoraca i da smo svi Srbi.
Nakaznom prisilom, suprotnom  prirodnoj genetici, pokušalo se da se čitav jedan narod izbriše i iskorjeni iz svog, vjekovima utemeljenog postojanja. Nije moglo bez otpora i bez krvi, naizgled uzalud prolivene, ali iz svake kapi procvjetao je novi cvijet, koji je tek u antifašističkom ustanku ponovo postao cvijetni buket.
Ušla je nova Crna Gora u novu Jugoslaviju, unoseći u nju svoj puni suverenitet, ali i slobodarsku duhovnost na kojoj je vjekovima opstajala, sve do bratskog zagrljaja, koji je sve činio da je pridavi. Mnogo se o tome govorilo i nad tim se lamentiralo, a ja ću samo dodati da bi to bilo teško postići bez domaćeg odroda i izroda.
U vremenu u kojem živimo, pomalo umornu, dezorijentisanu, a zašto ne reći i iznevjerenu ljevicu, smijenila je desnica, ultranacionalističkog i fašističkog obilježja. Pokušava ta četnička bratija da se nevješto zaogrne plaštom okupatorskog pravoslavlja, institucionalno još retrogradnijeg.
U Crnu Goru ga je uveo na mala vrata Brdsko-brzinski mitropolit Amfilohije, da bi  potom širom otvorio velika vrata i dokopao se vlasti. Nekim aktom više kosmičke pravde promijenio je svijetom, a na njegovo mjesto žele da ustoliče nekog mnogo „srbnutijeg“ ili erkstremnijeg.
Bestidno je što žele da to učine u Cetinjskom Manastiru. . Manastir je zadužbina Crnojevića, a ne nikakvih svetosavskih podvižnika, koji bi najradije sa tom crnogorskom svetinjom uradili ono što su sa ZVONOM IVANOVIM.
Još bestidnije da to premijer sekularne i antifašističke države naziva nečim što je od državnog značaja,iako je to čisto crkveno pitanje.  Da  istine radi premijera precizno citiram: „Država mora da  pokaže da je jača od bilo kakvih „vanrednih institucija“, koje pokušavaju da poremete sve u Crnoj Gori.
Pitam se da li i u jednoj državi u svijetu takva ceremonija održava pod pažnjom prijetnji i zastrašivanja: ne možete doći na Cetinje“.
Ne Zdravko ni u jednoj zemlji u svijetu se ne pokušava ustoličiti crkveni velikodostojnik druge crkve, ili ako ćemo po vašem – druge države. Zaboravili ste ili bestidno lažete da ne znate kako ste i do sada dočekivani na Cetinju, a sa namjerom sa kojom sada krećete, biće mnogo gore.
Nastavak citata: Ja vam tvrdim doći ću na Cetinje i to bez obezbjeđenja. Neka svaki komita koji ima nešto protiv mene lično mi kaže što sam to uradio protiv Crne Gore, a što se njemu ne sviđa moj izgled to je njegov problem“. Problem je Zdravko dozovi se zdrave pameti, ukoliko je nije popila vrana vlasti, da te na Cetinju ne čekaju samo komite već svi koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju. To su oni kojima vlast nikada nije formirana pod Ostrogom, pod patronatom tuđe crkve, koja u Crnoj Gori ima tek samo filijalu.
Takođe znamo mi svi dobro što si uradio protiv Crne Gore, odnosno uradio si sve što si mogao, a sad hoćeš i više nego što možeš.Misliš da su nekolike laži tvog omiljenog, smijenjenog ministra dovoljne da baciš prašinu u oči. Misliš da je dovoljno i to što te podržava Dritanče koji lanu kako će doći na Cetinje, ali ga još niko zvao.
Veliki Ferhat Dinoša, poštovalac i promoter Crne Gore, znao je reći da ne želi da se miješa u bratske odnose pravoslavnih naroda. Dritanče je krenuo u to, potpuno neselektivno i neznaveno…Nije mu prvi put i nije mu prvi povod.
Ne želim biti prorok, ali sam siguran da poslije 4. septembra ništa neće biti isto ni na Cetinju, ali ni diljem Crne Gore!
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije