Povežite se sa nama

Društvo

OBRAZOVANJE NEMA ALTERNATIVU: Lovćen neće pasti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gospodin Joanikije II, poglavar srpskog pravoslavnog svijeta u Crnoj Gori, širi ljubav i mir sa „braćom“ tako što se nameće kao vrhovni poglavar duhovnog i svjetovnog svijeta Crne Gore. Država naravno ne reaguje na poziv na rušenje mauzoleja i još jednom pokazuje svoju impotenciju kad je neki pop u pitanju.

Država, mislim na institucije, njegova je svojina kao i oni koji ih predstavljaju. Zato reakciju i ne treba očekivati jer oni ne brane ugled i dostojanstvo države nego brane interese novodostavljenog „pastira“. Beogradskog, razumije se.

Nakon helikopterskog desanta i „pjesmom ljubavi“ iza zidina Cetinjskog manastira izlazi sa saopštenjem da će udariti na Lovćen i izmjestiti mauzolej Njegošev koji „sazida“ mrski mu Hrvat Meštrović, a na njegovo mjesto vratiti kapelu Karađorđevića kao simbol okupacije Crne Gore. Unukovu kapelu a ne (ne daj Bože) Njegoševu.

To je „zavet“ koji mu je ostavio upokojeni Mitropolit i egzah Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović. Ostavio mu je Amfilohije i titule ali se on lako odreče njih i vrati ih Beogradu, po njihovoj i sopstvenoj želji. Dostojno, nema što.

Ne čusmo ni riječ u odbranu tekovina svog jedinog i neprikosnovenog „Đeda“ od vaskolikog Srpskog naroda u Crnoj Gori niti bilo đe u novom „Srpskom svetu“. „Đedo“, što ti učinje nasljednik i pastva ti? Zaboraviše te isti dan kad ode od njih. No, poznavao si ih ti dobro i znao si da su te nedostojni. Sad počivaš pod onom pločom u hramu, daleko od njih. I počivaj, nedostojni su te.

Ne prođe ni dvije neđelje kad opet Joanikije II skoro izda naređenje o uspostavljanju vjeronauke u crnogorskim školama. Još jedan manevar, ukaz i dokaz da si iznad institucija države i da upozoriš one koji su nedostojni institucija koje vode da se oni samo formalno pitaju od svojih položaja. Od plata i privilegija se pitaju. To im je dozvoljeno ali to ih jedino i interesuje. Zato si ih okupio.

Neće oni odbraniti principe i sekularnost države jer im to nije u opisu radnog mjesta koje ste im povjerili. Inače, neko bi se drznuo i rekao da se vjeronauka i nauka kose i da nijesu kompatibilne. Vjeronauka, a pogotovo svetosavska, podrazumijeva vjerovanje u sve što im se kaže i bez sumnje. To je aksioma. Nauka je suprotna tome i za sve traži dokaz.

Bez namjere dokazivanja da sila masi daje ubrzanje, a što smo svi učili i radili na tom dokazivanju, ne želim ostati neobaviješten kako se pomijeraju planine i tražim dokaz da se to zaista i desilo. I ko je pomjerio planinu. Koju? Kad? Đe? Kojim silom? Kojim zakonima?

Koji pop kucne štapom o zemlji ili kamenu i tu izbije izvor? Kad, đe? Ima li to u udžbenicima hidraulike? Mnogo je pitanja na koje vjeronauka nema odgovore i molimo vas da je zadržite što dalje od obrazovnog sistema Crne Gore. Ako vam je cilj ta i takva „vjeronauka“ ostavite đeci i roditeljima im da se time bave van-nastavno.

Upravo kao i đeca koja pohađaju, osim osnovnog i obaveznog obrazovanja, muzičke škole, sportske i druge aktivnosti. Neka izaberu pa čak i pohađanje bogoslovske škole. Ne vjerujem da bilo ko ima nešto protiv toga. To vam neće proći i to sami znate ali i vi kao trenutni vrhovni duhovni i svjetovni autoritet Crne Gore imate svoga šefa koji je daleko od vas, ali dovoljno uticajan da od vas traži bilo što i vi biste to bespogovorno izvršili.

Znajte da i vaš šef ima šefa koji je takođe daleko od prijestonice u kojoj vrši svjetovnu službu. Ponizan je i bez pogovora izvršava zadatke. To je kratkoga daha. Takav način vladanja ne može opstati jer nije normalno iako je trenutno isplativo i garantuje neku sigurnost i moć.

Tako je razmišljao i vaš prethodnik Joanikije I, čije ime nosite, kad se udružio sa okupatorima i služio im svih ratnih godina. Siguran sam da znate i da za javnost pronalazite „alibi“ za njegovo podaništvo kao što i danas svoje podaništvo dokazujete centru izvan granica vaše pastve a „zarad viših ciljeva“. Nedostojno.

Okanite se politike i vođenja državnih poslova, nije to za vas. Ne unosite razdor među pravoslavnim življem jer stvarate pogibiju i svim drugim narodima koji žive sa nama. Kao svoji na svome, podrazumijeva se iako se ne bi složili sa ovim.

Okanite se vrijeđanja i govora mržnje i ne potencirajte na svakom koraku naše razlike, ne kunite i ne nipodaštavajte ljude. Budite svešteno lice. Budite skromni i budite ponizni. Služite Bogu i narodu. To učenje ne poznaje selekciju, svi smo Božji ljudi, kakvi smo gođ.

Srdačan pozdrav, LOVĆEN NEĆE PASTI… dogodine. Neće NIKAD.

S.B.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije