Povežite se sa nama

Ekonomija

OCIJENJENO U BEČU: Sekretarijat energetske zajednice podržava gašenje TE Pljevlja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sekretarijat energetske zajednice podržao je fokusiranost Crne Gore na dinamiku postepenog gašenja termoelektrane Pljevlja, u skladu sa Direktivom o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ocijenjeno je na radnom sastanku u Beču.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice, Janez Kopač i njegov zamjenik, Buschle, održali su radni sastanak sa državnim sekretarom za energetiku Markom Perunovićem i predstavnicima Elektroprivreda Crne Gore, predsjednikom Odbora direktora, Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Proizvodnje, Bojanom Đordanom.

U fokusu sastanka bio je napredak Crne Gore u reformi energetskog sektora u skladu sa obavezama države proisteklim iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

Kako se navodi u saopštenju, crnogorska delegacija izrazila je spremnost da implementira projekat Ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, koji je već započet, i to što je prije moguće, kako bi TE Pljevlja mogla raditi u skladu sa jasno definisanim direktivama Evropske unije koje se odnose na emisije.

Osim razgovora o solarnim i vjetroelektranama, jedna od tema sastanka bila su i dva ključna hidroenergetska projekta „Komarnica“ i „Kruševo“ čija ukupna instalisana snaga iznosi oko 260MW. U cilju implementacije ova dva projekta, Sekretarijat je pokazao veliko razumijevanje i punu podršku njihovom sprovođenju u okviru regionalne saradnje.

„Sekretarijat pozdravlja odlučnu posvećenost Crne Gore procesu tranzicije energije i usvajanju Nacionalnog plana za energetiku i klimatske promjene kao i inicijativu o dinamici postepenog gašenja termoelektrana koje rade na ugalj“, saopšteno je iz EPCG-a.

Sekretarijat je saglasan da nastavi pružanje podrške Crnoj Gori, naročito u pogledu razvoja nedostajućih sekundarnih zakonskih propisa o obnovljivoj energiji, uticaju na životnu sredinu koji imaju projekti koji se odnose na hidroelektrane kao i uticaju na društvenu zajednicu i životnu sredinu koje predmetna tranzicija ima na lokalnom nivou u Pljevljima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije