Povežite se sa nama

Svijet

Ocjene u EU: Bajden i Putin osuđeni na kompromis

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednici SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) i Rusije Vladimir Putin su „osuđeni na kompromis“ u ukrajinskoj krizi, jer vojno rješenje nije moguće, a Zapad podozrijeva da Moskva ni po koju cijenu neće dopustiti da ukrajinska vojska, koju naoružavaju SAD i NATO, slomi pobunjene ukrajinske oblasti Donbasa s ruskim življem i time snage iza kojih stoji NATO izađu na granicu s Rusijom

To su ocjene medija, analitičara i diplomata EU koji smatraju da je telefonski razgovor Bajdena i Putina uoči Nove godine bio konstruktivan i da je Putin smanjio napetost.

Aktuelna napetost nije repriza kubanske raketne krize iz 1962, jer i Bajden i Putin su saglasni da u nuklearnom ratu niko ne može da pobijedi, ali su odnosi Zapada i Rusije došli do usijanja i bez sumnje se ozbiljna prijetnja nadvila nad Evropom i „crvene linije“ su, i za Ruse i za Amerikance, prevashodno u ukrajinskoj krizi.

S jedne strane, „crvena linija“ je zahtjev Moskve da se SAD i NATO sporazumom obavežu da neće razmiještati ofanzivno oružje i primiti u NATO Ukrajinu i Gruziju.

To je neprihvatljivo za načela i doktrinu Atlantskog saveza i „crvena linija“ za Zapad, kažu SAD i NATO, jer neće podjelu na uticajne sfere i stav je da su sve suverene zemlje slobodne da uđu u saveze koje žele.

Dimitrij Trenin, direktor moskovskog Karnegi centra, smatra da Rusija želi da zaustavi širenje NATO, a ne da pripoji nove teritorije, već prevashodno da se zaustavi razmještaj naoružanja i baza ka granicama Rusije.

Raketne američke rampe su već postavljene u Poljskoj i Rumuniji s obrazloženjem da treba da odbrane Evropu od raketnog udara iz Irana i Sjeverne Koreje, a Moskva kaže da krstareće rakete sa tih rampi za par minuta mogu da gađaju ciljeve u Rusiji i traži da Zapad obustavi vojnu pomoć Ukrajini i prihvati zabranu razmještaja raketa srednjeg dometa u Evropi.

Zapadne vlade, a to je potvrdio i ukrajinski ministar odbrane, smatraju da Rusija nema namjeru da napadne i okupira Ukrajinu, iako su snažne ruske trupe postavljene u blizini ukrajinske granice, ali podozrijevaju da bi Moskva mogla učiniti nešto slično što je dovelo do priznavanja nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije.

To znači da istočne ukrajinske oblasti Donbasa, naseljene pretežno Rusima,proglase nezavisnost od Kijeva ako bi ih napala ukrajinska vojska koju je NATO jako naoružao, a onda bi tu nezavisnost Rusija priznala i pružila im svu pomoć.

Putin kaže da je Moskva spremna da posegne za „vojno-tehničkim mjerama“ ako bi NATO nastavio da naoružava armiju Ukrajine i razmješta ofanzivno naoružanje.

Bajden je Putinu u razgovoru 30.decembra predočio da bi ruska invazija Ukrajine imala po Moskvu teške ekonomske sankcije i osjetno povećanje NATO trupa na istoku Evrope, “ uz dodatnu pomoć Ukrajini da se osposobi za odbranu svoje teritorije“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije