Povežite se sa nama

Društvo

ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE 50 GODINA CANU: Institucija koja sagledava uspjehe i neuspjehe naroda

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Aktuelna Vlada svjesna je važnosti Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je prisustvovao je sjednici Odbora za obilježavanje 50 godina te institucije. Sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik CANU, akademik Dragan K. Vukčević, prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Krivokapić je kazao da CANU, kao Hram mudrosti, sagledava sve uspjehe i neuspjehe svoga naroda.

„Sabira sva njegova iskušenja i predlaže rješenja posredstvom dokazanog profesionalizma, ali i savjesnog patriotizma, jer ste vi uzor Crne Gore. Vaša znanja, kompetencije i izuzetna mudrost, ne podliježu sudovima političkih mijena i dnevnim predrasudama, već istinoljubivim naučnim činjenicama i savjesnoj brizi za očuvanje svih vrijednosti koje Crna Gora ima. Vaša misija ostaje temelj i sjećanje na onu tačku otkuda smo kao narod krenuli i odgovor kamo nam valja stići“, kazao je premijer.

Predsjednik Vlade kazao je da se Crna Gora i njeni građani nalaze na istorijskoj prekretnici.

„Već smo napravili iskorake ka novim pristupima savremene demokratije, ka novim prostorima osvojenih građanskih sloboda i prava, ne odustajući od evropskog puta i evropske perspektive. Kao predsjedniku Vlade, vrlo mi je stalo do Vašeg mišljenja, do Vaših predloga i zaključaka po svim pitanjima koja su otvorena ili će se otvoriti, a koja imaju za cilj da se unaprijedi i obogati naš sveukupni društveni život, a time i naša opšta zajednica i država. Kao Vlada želimo da Vašu akademsku blagonaklonost, dobronamjernost i Vašu mudrost sasvim primimo na znanje, koje stavljamo u funkciju građanskog pomirenja i ujedinjenja, građanske solidarnosti i inkluzivnosti, u funkciju prosperiteta, koji ne smije biti doveden u pitanje od strane partikularizma, subjektivizma, iracionalizma ili uskostranačja“, kazao je premijer.

Premijer je kazao i da želi da današnje okupljanje rezultira plodonosnim funkcionisanjem Odbora, koji će na dostojan način obilježiti jubilej – 50 godina od osnivanja CANU.

“Pedeset ljeta u kojima je valjalo pedeset puta zaorati, posijati, požnjeti – sabirati plodove najvećih pregalaca, graditelja, naučnika, istraživača i umjetnika, koje ovaj narod ima. Srećan Vam rad i želim da znate da je aktuelna Vlada svjesna važnosti ove Institucije, da je spremna da da svoj dužni doprinos kako u ovom tako i u drugim Vašim projektima, koje doživljavamo kao održivo investiranje u budućnost naših potomaka“, zaključio je Krivokapić.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije