Povežite se sa nama

Magazin

ODLAZAK LEGENDE: Umro Đorđe Marjanović

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Legenda jugoslovenske zabavne muzike, Đorđe Marjanović, preminuo je u 89. godini života.

Đorđe Marjanović je poznati jugoslovenski i srpski pjevač, najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka u SFR Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu i, po mnogima, najveća zvijezda jugoslovenske i srpske zabavne muzike.

Rođen je u Kučevu. Gimnaziju je završio u Požarevcu, nakon čega je u Beogradu studirao farmaciju. Pošto je zapostavio studije, novac je zarađivao istovarajući vagone na željezničkoj stanici, raznoseći mlijeko i novine, radeći kao inkasant u Radio Beogradu i statirajući u filmu „Svi na more“ i predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvi put je zapjevao na audiciji pjevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pjevao na igrankama i zabavama u gradu. Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu. Duško Radančević, šef jednog malog beogradskog orkestra koji je pratio pjevače i glumce, pozvao ga je da pjeva u pauzi između nastupa pjevača zabavne i narodne muzike. Đorđe je otpjevao četiri pjesme – Zvižduk u osam, Plavo u plavom, Stidljiva serenada i kaubojsku pjesmu iz jednog filma. Publika je fantastično reagovala, tražila bis, a Đorđe, kako je spremio samo pomenute pjesme, sve ih je otpevao na bis.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije