Povežite se sa nama

Društvo

ODLUKA SDT: Spojeni predmeti povodom planiranih ubistava Kašćelana, Belivuka i Miljkovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Specijalno državno tužilaštvo donijelo je odluku kojom su spojeni predmeti forimirani povodom spriječenih likvidacija navodnog vođe „kavačkog klana“ Slobodana Kašćelana i Beograđanina Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i pripadnika njegovog obezbjeđenja Marka Miljkovića.

Kako Dan saznaje, tužilaštvo je zajedno vodilo istrage o ovim slučajevima, a zaštićeni svjedoci su govorili o oba slučaja. Nakon saslušanja zaštićenih svjedoka donesena je odluka da se predmeti spoje.

Kao organizator kriminalne grupe u istrazi su označeni Janko Vukadinović i još jedna, zasad neidentifikovana osoba. Vukadinović se nalazi u spuškom zatvoru, odakle je izdavao naređenja ostalim članovima kriminalne grupe.

Spriječili likvidacije tri osobe

Akcija SDT-a, u kojoj su spriječene likvidacije Kašćelana, Belivuka i Miljkovića, vođena je pod kodnim nazivom „Meta“. Na konferenciji za medije, održanoj krajem januara, iz SDT-a je saopšteno da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno sa CB Podgorica i CB Herceg Novi, na teritoriji Podgorice i Tivta spriječili djelovanje kriminalne organizacije u pravcu lišenja života najmanje tri lica.

“Jedno lice je trebalo da bude lišeno života u Podgorici 22.januara, dok su druga dva lica trebalo da budu lišena života na aerodromu u Tivtu istog dana u jutarnjim časovima”, navedeno je tada iz SDT-a.

Zbog sumnje da je trebalo da ubiju Kašćelana, osumnjičeni su Momčilo Milić (40), Hasan Turković (33) i Dušan Ivanović (41) iz Bara. Eksplozivna naprava velike razorne moći pronađena je u automobilu Milića.

Kašćelan je trebalo da bude ubijen prilikom dolaska na suđenje u Viši sud u Podgorici. Plan je bio da se pod njegovo vozilo postavi eksplozivna naprava koja bi se aktivirala kada bi vozilo bilo u pokretu.

Zbog planiranja ubistva Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Miljkovića nedavno je predata optužnica Višem sudu u Podgorici. Optužnicom su obuhvaćeni Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Almir Mujahodžić, Momčilo Milić i Dušan Ivanović. Trebalo je da budu ubijeni na tivatskom aerodromu kada su bili sa drugim navodnim vođom „kavčana”, Radojem Zvicerom.

Prema navodima optužnice, Jovanović i zaštićeni svjedok Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića 22. junuara u Tivtu pokušali da ubiju Belivuka i Miljkovića. Zaštićeni svjedok je krajem januara u Specijalnom tužilaštvu ispričao da je po prvobitnom planu trebalo da se izvrši ubistvo Kašćelana, dok o ubistvu srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije bilo pomena.

Kako je suđenje odloženo, Vukadinovićeva grupa je promijenila plan i fokusirala se na organizaciju likvidacije Belivuka i Miljkovića koji su 22. januara trebalo da otputuju avionom za Beograd.

Za likvidacije obećano 1.200.000 eura

Svjedok saradnik je u SDT-u ispričao da je najviše novca ponuđeno „za glavu” Belivuka. Tačnije, za njegovo ubistvo obećano je 700.000 eura, a za likvidaciju Kašćelana pola miliona.Ubistvo Miljkovića trebalo je da bude „nagrađeno” sa 300.000 eura.

Osim toga, svjedok saradnik je prilikom saslušanja priznao i da je njegova uloga bila da obezbijedi sredstva za likvidacije, te je tako pripremao motor za likvidaciju vođe „kavačkog klana” i kupio automobil za ubistvo Velje Nevolje.

Za taj atentat, prema riječima svjedoka saradnika, pripremao je osumnjičenog Markovića.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije