Povežite se sa nama

COVID-19

ODLUKA SZO: Sojevi koronavirusa više se neće nazivati britanski, indijski…

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sojevima koronavirusa dodijeljena su slova grčkog alfabeta kako bi se pojednostavila rasprava i izgovor, a izbjegla stigma.

Svjetska zdravstvena organizacija otkrila je nova imena u ponedjeljak, usljed kritika da su imena koja su naučnici dali, npr, takozvanom južnoafričkom soju – B.1.351, 501Y.V2 i 20H/501Y.V2 – bila previše komplikovana.

Kao takva, četiri soja koronavirusa koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima, a javnost poznaje kao britanski soj, južnoafrički, brazilski i indijski soj, sada su dobili slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redoslijedu njihovih otkrivanje.

Ostale varijante nastaviće se prema alfabetu.

„Iako imaju svoje prednosti, ova je naučna imena i teško izgovoriti i podsjetiti na njih“, rekali su iz SZO, objašnjavajući odluku.

Izbor grčkog alfabeta uslijedio je nakon višemjesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmotrili druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, otkriva bakteriolog Mark Palen koji je bio uključen u razgovore.

Ali mnogi su već bili marke, nazivi kompanija ili strana imena. Druga ideja bila je da sojevi nazovu VOC1, VOC2 itd. Odbačena  je nakon što je istaknuo da sliči engleskoj psovci.

Istorijski gledano, virusi su se često povezivali s mjestima s kojih se smatra da su nastali, poput Ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoškoj rijeci.

Ali to može biti štetno za mjesta i često netačno, što vidimo na primjeru pandemije tzv. španske gripe 1918. godine, čije je porijeklo i danas nepoznato.

„Nijedna zemlja ne smije biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti“, rekla je epidemiološkina SZO Maria Van Kerkhove.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije