Povežite se sa nama

Društvo

ODLUKOM SINODA: Mitropolija crnogorsko-primorska svedena na rang episkopije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crke u Crnoj Gori kao i činjenicom da novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine

Sabor Srpske pravoslavne crkve je odlučio da ukine odluku o osnivanju episkopskih savjeta, koji su formirani u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U saopštenju Beogradske patrijaršije koji potpisuje portparol SPC Irinej Bulović navodi se da je ,,stavljena van snage ranija saborska odluka s obzirom na to da su ti savjeti i bili osnovani kao privremena savjetodavna crkvena tijela dok traju vanredne prilike i nemogućnost međusobnog susretanja naših episkopa u tadašnjim ratnim uslovima“.

– Više ne postoje prepreke za redovne susrete i saradnju između naših arhijereja na čitavom njenom kanonskom području – navodi se u saopštenju SPC.

CENTRALIZACIJA SPC

Odlukom Beogradske patrijaršije o ukidanju Episkopskog savjeta u Crnoj Gori je izvršena jaka centralizacija nove uprave SPC a Mitropolija crnogorsko-primorska druga po rangu u SPC svedena je na nivo episkopije. Osim toga novi mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije Mićović je ostao i bez titule arhiepiskop cetinjski i egzarh Pećkog trona koju je imao mitropolit Amfilohije.

Kako je Pobjeda ranije objavljivala u seriji tekstova, Episkopski savjet Pravoslavne crkva u Crnoj Gori je konstituisan odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (AS br. 95/zap. 208) od 26. maja 2006. godine kojom je predsjedavao pokojni patrijarh srpski Pavle što nije ratno vrijeme niti su tada bile bilo kakve vanredne okolnosti.

Ta činjenica ukazuje na pravi motiv odluke Sabora SPC da se ukidanjem Episkopskog savjeta u Crnoj Gori izvrši obračun sa ranijim odlukama Sabora iza kojeg su svojim autoritetom ali i potpisima stali mitropolit Amfilohije ali i patrijarh Pavle.

UDAR NA NASLJEĐE AMFILOHIJA

Ukidanjem Episkopskog savjeta Pravoslavne crke u Crnoj Gori kao i činjenicom da mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije nema više titulu arhiepiskopa cetinjskog i egzarha Pećkog trona Sabor SPC je snažno udario na nasljeđe pokojnog mitropolita Amfilohija Radovića ali i patrijarha Pavla koji je svojim potpisom stao iza takve odluke Sabora u maju 2006. godine. Takav rasplet najavio je i Jonikije, koji je prije nego što je izabran Mitropoliju svrstao u red bilo koje episkopije SPC.

Po toj odluci Sabora iz 2006. godine Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sačinjavaju eparhije Srpske pravoslavne crkve: Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i dijelovi eparhija Mileševske i Zahumsko-hercegovačke. Po Odluci Sabora Episkopski savjet Pravoslavne crkve u Crnoj Gori sačinjavaju episkopi eparhija crnogorsko-primorske, budimljansko-nikšićke, mileševske i zahumsko-hercegovačke. Episkopskim savjetom predsjedava arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, navodi se u odluci kojom je Amfilohiju data nova titula a koja je novom odlukom Sabora ada ukinuta.

Pobjeda je ranije objavila da je prvobitni nacrt temeljnog ugovora kojim bi se uredili odnosi države i Srpske pravoslavne crkve, a koji je početkom marta poslat na usaglašavanje Beogradskoj patrijaršiji, sadržao odredbu po kojoj Crna Gora potpisuje ugovor sa Episkopskim savjetom Pravoslavne crkve u Crnoj Gori

Tu krucijalnu odredbu sporazuma je, međutim, nakon usaglašavanja Beogradska patrijaršija uklonila i sada u nacrtu dokumenta koji je sredinom aprila upućen Vladi stoji da se ugovor potpisuje između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Raković: Andrija Mandić 26. maja bio gost Porfirija i Sinoda

Andrija Mandić je u noći 26. maja 2021. bio gost patrijarha Porfirija Perića u njegovoj rezidenciji u Beogradu, tu je održan sastanak Mandića s članovima Sinoda – saopštio je juče Aleksandar Raković, srpski istoričar i jedan od ideologa

Mandić je Periću i Sinodu, navodi Raković, kazao da se „više nikada ne smiju dogoditi greške kakva je bila izbacivanje iz izvršne vlasti Demokratskoga fronta i ostalih članica koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, jer im je na osnovu izborne pobjede pripadalo pravo da formiraju Vladu“.

Raković je gostujući na TV Pink još kazao da su „članovi Sinoda to veče upoznali Mandića s namjerom da do kraja trajanja zasijedanja Arhijerejskoga sabora bude potpisan temeljni ugovor s Crnom Gorom.

Ujutru 27. maja 2021, Zdravko Krivokapić je na poziv Joanikija Mićovića prihvatio da dođe u Beograd i potpiše temeljni ugovor.“

„Međutim, Krivokapića su u potpisivanju temeljnoga ugovora spriječili njegovi iz koncerna ‘Vijesti’ i I paracrkvena grupa koje razorno djeluje u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske“.

Naveo je i da Vijesti i „paracrkvena grupa“, kako kaže, „pokušavaju da vežu potpisivanje temeljnoga ugovra na godišnjicu smrti Amfilohija Radovića na Cetinju“, a na Cetinju bi Perića, tvrdi Raković, „dočekalo desetak hiljada Crnogoraca čime bi mu bila ugrožena bezbjednost“. Portal Vidovdan se juče nadovezao na Rakovića i objavio da je ključni zadatak Joanikija da se obračuna sa autonomašima iz MCP.

Vuković: Hegemonističke težnje zvaničnog Beograda ogoljene

Hegemonističke težnje zvaničnog Beograda u odnosu na Crnu Goru ogoljene su do kraja, smatra potpredsjednik DPS-a i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

– Nema više Mitropolije crnogorsko-primorske, nema ničega što može značiti prepoznatljivost crkve u Crnoj Gori. Aleksandar Vučić odlučuje ko stoluje na Cetinju, a Srbi u našoj zemlji su ‘stanovnici Srbije’. Ne damo svetinje? – napisao je Vuković na Tviteru.

Protiv izbora Joanikija dva člana Sinoda, Metodije jedva prošao

Episkopi kruševački David Perović i zvorničko-tuzlanski Fotije Sladojević, koji su izabrani u novi saziv Sinoda Crkve Srbije, protiv su izbora Joanikija Mićovića za mitropolita na Cetinju.

Kako javljaju srpski mediji, a prenosi Antena M, njih dvojica su, shodno odredbama Ustava SPC, tražili tokom zasijedanja arhijerejskoga sabora da se o novom mitropolitu crnogorsko-primorskom glasa tajnim putem, ali je Porfirije Perić to odbio, nije se glasalo, pa je u zapisnik unijeto da je Mićović izabran „aklamacijom“.

Fotije je predložio potom Stefana Šarića za novog episkopa budimljansko-nikšićkog. Šarić je bio vikarni episkop preminulog partijarha Irineja Gavrilovića. Za razliku od izbora Mićovića, stavljen je na tajno glasanje izbor za novog episkopa budimljansko-nikšićkog. Kandidati su uz Šarića bili Metodije Ostojić i Kirilo Bojović, javlja portal „Nova“.

Šarić je pobijedio u prvom krugu glasanja. Bojović je dobio najmanje glasova, pa je ispao. U drugom krugu, Ostojić je s malom razlikom u broju glasova pobijedio Šarića.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Milan
Milan
31.05.2021. 21:44

Ovim cinom se otvara prostor da Mitropolit Mihailo konacno sjednne u Cetinjski manastir. A ovi – put pod noge.

Sponzor

Najčitanije