Povežite se sa nama

Politika

OIE: Daković izabrana za potpredsjednicu regionalne komisije za Evropu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Generalna skupština Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) ponovo je izabrala direktoricu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesnu Daković na funkciju potpredsjednika regionalne komisije OIE za Evropu.

Kako navode iz Uprave, ponovni izbor Daković na ovu važnu funkciju još jedna je međunarodna potvrda, ne samo njenog efikasnog rada u prethodnom dvogodišnjem periodu u okviru organa OIE, nego i rezultata koje je Uprava za bezbjednost hrane ostvarila u proteklom periodu.

“To je i priznanje Crnoj Gori na rezultatima i regionalnim incijativama koje je pokretala i aktivno sprovodila u cilju zaštite zdravlja životinja, bezbjednosti hrane i zaštite javnog zdravlja, posebno u dijelu sprečavanja širenja zaraznih bolesti životinja”, ocijenila je Daković.

Dodaje da su Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, kao i cjelokupna veterinarska služba naše zemlje razvile kapacitet da usvoje i primjene međunarodne standarde u oblasti zdravlja i dobrobiti životinja i bezbjednosti hrane.

“O efikasnosti veterinarskih mjera koje smo sprovodili, uključujući i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože, bolesti plavog jezika, klasične kuge svinja i bjesnila nedvosmisleno se izjasnila i Evropska komisija koja je, ne samo pozdravila rezultate, nego i obezbijedila finansijsku i tehničku podršku našoj zemlji”, kazala je Daković.

Ona je istakla važnost daljeg unapređenja kapaciteta Crne Gore u ovoj oblasti, čemu će nastaviti da daje maksimalan doprinos.

Za ponovni izbor na funkciju potpredsjednice Regionalne komisije OIE za Evropu, Daković je dobila podršku većine evropskih zemalja, što je potvrđeno izborima na ovu funkciju, koji su organizovani u okviru Regionalne komisije OIE 24.05.2021, kao i na upravo održanim izborima na kojima su učestvovali delegati iz cijelog svijeta.

Podršku kandidaturi direktorice Uprave za ovu poziciju dao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Aleksandar Stijović.

“U radu skupštine OIE, učestvovalo je više od 300 učesnika iz 182 zemalja članica, patnerskih organizacija (EU, SZO, FAO, UNEP), naučnih organizacija i zainteresovanih strana. Delegati OIE usvojili su niz rezolocija, uključujući i 7. Strateški plan OIE kao i niz drugih dokumenata, izabrani su i novi predstavnici organa OIE, uključujući Savjet OIE, ostale Regionalne komisije OIE i naučne komisije. Na izborima je za generalnog direktora OIE reizabrana Dr Monique Eloit”, navode iz Uprave.

Navode, da je OIE je međuvladina, međunarodna organizacija odgovorna za unaprijeđenje zdravlja životinja širom svijeta i prepoznata je kao referentna organizacija za propisivanje standarda trgovine životinjama i hranom životinjskog porijekla od strane Svjetske trgovinske organizacije.

“Svjetska organizacija za zdravlje životinja je osnovana 1924. godine i ima 182 zemlje članice. Evropsku regionalnu komisiju čine 53 zemlje članice evropskog kontinenta, koje predlažu rukovodstvo, odnosno „biro“, sastavljen od predsjednika, dva potpredsjednika i sekretara komisije, koji zastupaju interese svih članica”, zaključuju iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije