Povežite se sa nama

Društvo

OMBUDSMAN: Tužilaštvo i Centar za socijalni rad ignorisali uhođenje i prijetnje kidnapovanjem

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je neadekvatno i neblagovremeno postupanje tužilaštva u Kotoru i Centra za socijalni rad za Kotor, Tivat i Budva, koji duži vremenski period nijesu preduzimali odgovarajuće aktivnosti kako bi djevojčicu iz jednog primorskog grada zaštitili od prijetnji i progona na društvenim mrežama, a kojoj je prijećeno i kidnapovanjem, piše Dan.

Djevojčici su nepoznati delinkventi na društvenim mrežama otvarali profile na kojima su objavljivali njene fotografije koje su nastajale dok su je uhodili, a sve su to pratili vulgarni komentari.

Na lažnim profilima su objavljivane prijetnje djevojčici, njenoj porodici i prijateljima, a sve je kulminiralo kada je sa lažnog profila počeo da se najavljuje nestanak djevojčice, a nakon toga i otvorene prijetnje da će joj se nestanak i/ili kidnapovanje zaista i dogoditi.

Ombudsman navodi da su djevojčica i njeni roditelji Centru bezbjednosti u više navrata prijavljivali neprijatnosti, prijetnje i progon sa kojim se suočavaju. Navodi i da je policija postupala po prijavama i obavještavala državnog tužioca, a policajci su uzeli i izjave od maloljetnika za koje je progonjena djevojčica sumnjala da prave profile.

Nadležno tužilaštvo u Kotoru je tri puta odbilo prijavu i tek nakon četvrte prijave tužilac je utvrdio postojanje krivičnog djela neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka, a s obzirom na to da su se prijetnje nastavile uvrđeno je da postoji i krivično djelo proganjanje.

Međutim, prijetnje su se i pored toga nastavile, pa je policija morala da čuva djevojčicu, a nadležni Centar za socijalni rad, iako upoznat sa situacijom, nije preduzeo ništa.

U mišljenju ombudsmana se navodi i da „stručni radnici ovog organa nijesu obavili direktan razgovor sa maloljetnom djevojčicom jer čekaju smjernice Ministarstva finansija i socijalnog staranja s obzirom na to da je riječ o maloljetnoj djevojčici koja preživljava psihičko nasilje zbog uvredljivih poruka seksualne konotacije, napada i prijetnji“.

“Elementi nasilja su bi li više nego jasni, a uznemirenost i uplašenost djevojčice evidentna, te nije jasna potreba nadležnog organa za socijalnu i dječju zaštitu da u konkretnom slučaju od ministarstva traži smjernice za postupanje. Koordinisana aktivnost predstavnika policije i Centra za socijalni rad u svim slučajevima kada je u pitanju maloljetno lice je minimum standarda koji se u postupanju očekuje, međutim, u konkretnom slučaju je to izostalo. Nepostupanje nadležnih službi i organa, posebno u prvom periodu kada su uznemiravanje i prijetnje počele, dovelo je djevojčicu u stanje ozbiljne uplašenosti i nepovjerenja, ali i neizvjesnosti šta će sa njom biti jer nigdje gdje se obrati ne nailazi na podršku, povjerenje i zaštitu”, navodi se u mišljenju Snežane Mijušković.

Ona konstatuje da uznemiravanje djevojčice putem društvenih mreža traje dug vremenski period, odnosno od januara ove godine i da se, pored prijavljenog uznemiravanja i evidentnih prijetnji, stiče utisak da nadležni organi nijesu sa dovoljnom pažnjom shvatali prijave djevojčice te zadugo tužilac nije nalazio elemente i adekvatan razlog za pokretanje postupka po službenoj dužnosti.

“Centar za socijalni rad kao veoma važna karika u procesu zaštite djeteta od bilo koje vrste nasilja i uznemiravanja još uvijek nije preduzeo niti jednu radnju u odnosu na djevojčicu i njenu porodicu”, navodi Mijuškovićeva u mišljenju.

Zaštitnik podsjeća da su neprijatnosti i prijetnje koje su se evidentno kontinuirano događale posredstvom društvene mreže definisane kao „eksploatacija djece na internetu“, odnosno eksploatacija putem informacionih i komunikacionih tehnologija koja po definiciji podrazumijeva nasilje, iskorišćavanje, zloupotrebu i/ ili zlostavljanje djece od strane odraslih i/ili vršnjaka.

“Činjenica da nadležni organi nijesu prepoznali da je u pitanju ovaj vid nasilja prema djevojčici, zloupotrebom informacioni tehnologija u konkretnom slučaju društvene mreže, zabrinjava jer je to jedan od vrlo rasprostranjenih oblika nasilja i zlostavljanja, posebno među adolescentima. Ovom slučaju se od strane tužioca posvećuje pažnja tek nakon nekoliko prijava”, ukazuje se u mišljenju.

Mijuškovićeva navodi da je u konkretnom slučaju izostala pravovremena i koordinisana akcija što je u mnogome usložido problem i prolongiralo njegovo djelovanje, a samim tim dovelo žrtvu u nezavidan položaj.

“Posledice dugotrajnog trpljenja kontinuiranog nasilja, straha i neizvjesnosti, posebno u adolescentskom periodu su ozbiljne i dalekosežne”, navodi se u mišljenju.

Ovakva situacija, kako pojašnjavaju, ukazuje da i pored svih aktivnosti koje su preduzimane od strane nadležnih orgama ne postoji koordinisana saradnja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije