Povežite se sa nama

Vijesti

OMBUDSMAN: Utvrđuju je li bilo kršenja prava na Cetinju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju činjenica i utvrđivanju eventualnih kršenja ljudskih prava i sloboda građana tokom protesta na Cetinju, kao i mogućih prekoračenja službenih ovlašćenja policije

Kako su kazali, tim povodom pozivaju sve učesnike ovog javnog okupljanja da ih kontaktiraju i podnesu pritužbe ukoliko smatraju da je došlo do povrede njihovih prava.

„Za podnošenje prijava i informacija građanima je na raspolaganju posebna telefonska linija 069 241 103, elektronska pošta ombudsman@t-com.me, a građani se mogu obratiti i putem pisma na adresu Svetlane Kane Radević 3, Podgorica. Podsjećamo i da Zaštitnik može započeti ispitni postupak samo ukoliko ima saglasnost oštećenog lica“, piše u saopštenju.

Na osnovu saznanja iz medija i terenskih aktivnosti, Zaštitnik je već pokrenuo i postupke po službenoj dužnosti.

„Predmet našeg interesovanja, između ostalog, biće upotreba hemijskih sredstava, navodi o korišćenju gumenih metaka, kao i uslovi u kojima je djelovala policija“, navode iz Ombudsmana.

Ocijenili su da je važno provjeriti sve navode za koje postoje osnovi sumnje o kršenju zakona, prekoračenju ovlašćenja ili kršenju prava i sloboda građana, jer je to, kako su kazali, takođe jedan od načina i doprinosa normalizaciji odnosa i prilika u zemlji.

Iz Ombudsmana smatraju da će i u danima pred nama biti ključno dijalog voditi na bazi utvrđenih činjenica, dokaza i efikasnog procesuiranja svih pojedinaca koji su kršili zakone, bez izuzetka.

„Iako je javnost obaviještena da u momentu početka sukoba i primjene sredstava prinude Zaštitnik, kao Nacionalni mehanizam za prevenciju torture, nije bio na terenu, kasnije tog dana (5. septembar) naši službenici obavili su posjete relevantnim institucijama, prikupili dostupnu dokumentaciju i razgovarali sa određenim brojem građana“, navodi se.

Oni su kazali da su prije svega dužni pojasniti informaciju o nemogućnosti prisustva NPM-a u planirano vrijeme na Cetinju.

„Shodno našoj prethodno uspostavljenoj strategiji praćenja ovog javnog okupljanja i procjeni važnosti prisustva i pored informacija da postoji rizik od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Naime, u direktnoj komunikaciji zaštitnika i direktora Uprave policije razmijenjene su informacije o predstojećim događajima i shodno tome procjena rizika u vezi sa istima, kao i u odnosu na službenike institucije čiji je boravak najavljen. Operativni dio posla je povjeren koordinatorima koji su imenovani sa obje strane, sa ciljem olakšane komunikacije radi okončanja posla koji je institucija namjeravala obaviti“, navode oni.

Međutim, kako su kazali, u takvoj komunikaciji timu institucije Zaštitnika iz Centra bezbjednosti Podgorica je u kasnim večernjim satima (4/5. septembar) dva puta saopšteno da se ne može obezbijediti njihov dolazak na Cetinje, odnosno da prolazak nije moguć ni te noći, niti je, prema postojećim okolnostima, moguć kasnije i u ranim jutarnjim satima i terminima koji su traženi od strane predstavnika institucije.

Na konstataciju da i pored blokade prema informacijama iz medija pojedinci dolaze na Cetinje, kazali su da je odgovoreno da “ne dolaze zvaničnim putevima”. Sve od tog trenutka, preko eskalacije događaja na Cetinju do njihovog okončanja niko iz institucije nije dobio noviju informaciju u pogledu mogućnosti dolaska na ili do Cetinja.

„I prije navedenih događaja u prvom pokušaju da prođe dionicu puta do Cetinja, dio tima Zaštitnika naišao je na blokadu na putu u 15.29 minuta 4.09.2021.godine, kada se našao iza dugačke kolone automobila na Cetinjskom putu (kružni tok – Donja Gorica) koja je stajala ispred policijske blokade. Osim ovog događaja, a zbog informacija sa društvenih mreža koje su najavljivale odlazak na Cetinje, naši službenici neposredno su pratili okupljanje građana koje se desilo ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Ovom prilikom nijesu zabilježeni incidenti. Prisutni policijski službenici sa kojima smo obavili razgovore (najmanje njih 15) nijesu primjenjivali službena ovlašćenja u posmatranom periodu“, dodaje se.

U nedjelju, 5. septembra, dalje navode, obišli su CB Podgorica i tom prilikom nijesu zatekli zadržana lica – u vezi sa dešavanjima na Cetinju.

Kako su kazali, saopšteno im je da je tim povodom zadržano jedno lice, koje se nalazilo u Podgorici, a koje je pušteno na slobodu, nakon što je povedeno kod sudije za prekršaje.

„Odmah potom uputili smo se u OB Cetinje, gdje smo razgovarali za zatečenim službenicima i zadržanim licima. Saopšteno nam je da su obavili vrlo važan zadatak, a to je da su sačuvali mir i ljudske živote. Informisani smo da je OB obavio intezivne aktivnosti u vezi sa obavljanjem informativnih razgovora sa licima, a po dojavi da se u jednom lokalnom restoranu odvijaju navodno nezakonite aktivnosti. Informisani smo da ta lica nijesu evidentirana kroz evidenciju lica koja pristupaju na informativni razgovor, iz razloga njihove brojnosti i povećanog obima posla, pa je ta službena radnja (unosa podataka) još trajala. Zadržana lica nijesu imala primjedbe na postupanje policijskih službenika, kako prilikom lišavanja slobode, tako i kasnije (prilikom zadržavanja, odnosno u tom periodu), kao ni na materijalne uslove u prostorijama“, navode oni.

Na osnovu uvida u službene policijske evidencije, kako su kazali, proizilazi da su zadržana dva lica (prilikom ranijih protesta zadržavano je znatno više lica, čak i prekobrojno – što smo utvrdili u mišljenjima).

„Informisani smo i da osim njih, na Cetinju nije bilo procesuranih građana za napad na službena lica. U narednim danima, shodnon metodologiji rada izvršiće se dodatne provjere različite dokumentacije koja je u posjedu državnihi i drugih organa“, navode iz Ombudsmana.

Oni dodaju da su oba dana njihovi službenici pratili i medijska izvještavanja kao i društvene mreže, na osnovu čega je izuzet veći broj video snimaka koji će biti analizirani i korišćeni prilikom izrade naših mišljenja.

„U ovako osjetljivom trenutku i dešavanjima nismo skloni davanju preliminarnih ocjena o eventualnom kršenju prava i sloboda u vezi sa događajima na Cetinju, imajući u vidu da tek započinjemo ispitne postupke i posebno dosadašnja iskustva koja nas navode na oprez prilikom kvalifikovanja događaja i činjenica“, zaključili su u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije