Povežite se sa nama

Region

OPASNE PORUKE VLASTI U SRBIJI: Međunarodna zajednica da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji reagovao je na izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina na skupu obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista, na kojem je kazao da Srbija nema pravo da odustane od objedinjavanja, od “srpskog sveta”.

“Najnoviji nastpi visokih funkcionera Srbije, posebno Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra unutrašnjih poslova, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navadono željenog cilja, članstva u EU”, navodi Helsinški odbor.

Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je, kažu, bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore u Srbiji naredne godine.

“Ono što, međutim brine, su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih. Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”. A, da bi srpski svijet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli”, ističe se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića.

“Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno do kad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje”, ističu.

Helsinški odbor podsjeća da drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svšen čin na terenu.

“Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije