Povežite se sa nama

Društvo

OSAMDESET GODINA 13. JULA: Godine prkosa i ponosa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Povodom obilježavanja jubileja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, kao jednog od najsvjetlijih trenutaka crnogorske istorije, Matica crnogorska i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta i uz podršku Glavnog grada, organizuju izložbu pod nazivom 80 godina 13. jula 1941–2021 – GODINE PRKOSA I PONOSA.

Kako je saopšteno iz Matice, izložbu čine dvadeset dva ilustrovana panoa sa fotografijama i dokumentima iz perioda pripreme ustanka i događanja nakon toga.

“Autori izložbe su istoričar dr Adnan Prekić, istoričarka mr Jadranka Selhanović, Ivan Ivanović – generalni sekretar Matice crnogorske i Danilo Ivezić – predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Za katalog izložbe tekst je napisao dr Adnan Prekić. Total dizajn potpisuje Suzana Pajović”, navodi se u saopštenju.

Izložba će biti otvorena u holu Skupštine Glavnog grada, u petak, 9. jula u 19 sati.

Istog dana na Trgu Nezavisnosti u Podgorici biće postavljena i izložba na otvorenom – 12 panoa na kojima je predstavljen veći segment ove izložbe.

„Narod Crne Gore podigao je ustanak u trenutku kada su fašisti kontrolisali cijelu Evropu. Zbog toga je ovo jedan od najsvjetlijih trenutaka milenijumske istorije Crne Gore, najveći i najorganizovaniji ustanak protiv okupatora u Evropi tokom 1941. godine. Trinaestojulski ustanak zato predstavlja i jedan od vojnih i političkih fenomena Drugog svjetskog rata. Ništa manje nijesu važne vrijednosti na kojima je organizovan otpor okupatoru. Te vrijednosti su ugrađene u temelje svih budućih razvojnih i emancipatorskih uspjeha Crne Gore. Vrijednosti slobode, antifašizma, jednakosti i pravde postaće kamen temeljac obnovljene crnogorske državnosti koja je Trinaestojulskim ustankom najavila početak jednog novog perioda naše savremene istorije“, navodi se u izvodu teksta iz kataloga.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije