Povežite se sa nama

Svijet

OSVOJILI 2/3 ZEMLJE: Talibani osvojili Džalalabad, ostao još Kabul

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kako javljaju svjetski mediji, talibani su osvojili Džalalabad, pa je glavni grad Kabul ostao jedini veći grad pod kontrolom vlasti

Talibani su za samo nekoliko nedjelja, osvojili dvije trećine zemlje i nalaze se 50 kilomentara od Kabula, koji je pretrpan hiljadama izbjeglica iz različitih djelova zemlje.

Avganistanci, posebno žene i pripadnici manjina, strahuju da će talibani uspostaviti ekstremno konzervativnu vlast poput one iz devedesetih, a u opasnosti su svi koji su sarađivali i radili za zapadne zemlje koje su prije 20 godina okupirale ovu zemlju.

SAD su poslale 5.000 hiljada vojnika, više od prvobitno planiranih, da obezbijede svoje građane da napuste Avganistan, kao i dio saradnika Avganistanaca.

Predsjednik Džo Bajden je saopštio da je ovlastio raspoređivanje dodatnih snaga „kako bi se osiguralo uredno i bezbjedno povlačenje američkog osoblja i drugog savezničkog osoblja i uredna i bezbjedna evakuacija Avganistanaca koji su pomagali našim trupama tokom naše misije i onih koji su u posebnom riziku od napredovanja talibana. “

Vojsku je, u iste svrhe, postala i Velika Britanija.

Izvještači BBC-a javljaju da su talibani u brzom osvajanju Avganistana primijenili pametnu taktiku, pregovora sa liderima plemena i lokalnih zajednica, kao i ubjeđivanja pripadnika snaga bezbjednosti da im ne vrijedi da se bore u ratu koji je unaprijed izgubljen.

Većina ih je očigledno razumjela, pa su se mnogi gradovi predali bez borbe, a međunarodni mediji objavljuju snimke avganistanskih snaga bezbjednosti koji bježe ka Uzbekistanu.

Avganistancima se poslije neobično dugog ćutanja obratio predsjednik države Ašraf Gani.

Iako su mnogi očekivali da će podnijeti ostavku – to se nije dogodilo. Pozvao je na dodatnu mobilizaciju oružanih snaga i naznačio da su u toku konsultacije.

“Iako znam da ste zabrinuti za budućnost, uvjeravam vas da sam kao vaš predsjednik fokus stavio na sprečavanje dalje nestabilnosti, nasilja i raseljavanja mog naroda. Kao istorijska misija, učiniću sve da spriječim ovo nametanje rata protiv avganistanskog naroda i daljem ubijanju nevinih ljudi“, rekao je Gani.

Njegov američki kolega Džo Bajden, čija je objava da će se američka vojska do kraja avgusta potpuno povući iz Avganistana, označila početak velike talibanske ofanzive, ponavlja da mu nije žao zbog takve odluke i da je vrijeme da se Avganistanci sami bore za sebe.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije